Lompheidsbelasting

Foto: Zoetnet/Flickr CC

Vorige week verscheen op Twitter een spraakmakende foto van een krijtbordtekst in een restaurant in Nice. Het kwam erop neer dat hoe beleefder je tegen de serveerster was, hoe verder omlaag de prijs van je kopje koffie zou zakken naar het oorspronkelijke tarief. Het ging de restauranthouder er niet om zijn klanten af te zetten maar om de boodschap erachter. Want vooral wanneer zijn klanten haast hadden werden ze asociaal tegen de bediening, legde hij uit. Ik juich hem toe en hang de foto maandag aan mijn magneetbord.

Goede manieren zijn helemaal niet vanzelfsprekend. En daar kunnen mensen in een serviceverlenende of ondersteunende functie over meepraten. Ik maak lomp gedrag op het werk mee maar ook daarbuiten. Misschien herken je de volgende situaties. Heb je wel eens uit verbazing ‘Ook goedemorgen!’ geroepen nadat een collega ‘s ochtends op je af stapte om je direct aan het werk te zetten? Heeft een collega je uberhaupt met extra werk opgezadeld zonder eerst te vragen hoe druk jij het hebt? Is zelfs een simpele ‘hallo’ terug te veel gevraagd als je iemand in de lift ontmoet? Ik verrek vroeg of laat nog een spier door zo veel met mijn ogen te rollen. Ik wijs iedereen voortaan naar de foto aan mijn magneetbord. Wie hulp van mij wil, moet aardig tegen me zijn.

Dan, na een gezellig diner moet ik knarsetandend toekijken hoe mijn tafelgenoten, wie dat  ook mogen zijn, hun deel van de fooi achterwege laten. Het eten was smakelijk maar de bediening was veel te aardig, zo nep, krijg ik als uitleg. Mijn blik is dodelijk. Fooi is niet vanzelfsprekend. Hoe hard de serveerster ook haar best heeft gedaan. Die foto van het krijtbord stop ik ook maar in mijn portemonnee.

Lees ook:Als de vrijdagmiddagborrel niets voor jou is
Lees ook:De valkuil van een kantoortuin
Lees ook:Is jouw e-mailadres gestolen?
Lees ook:Remedies tegen computerogen
Lees ook:Ben jij een happyholic?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.