Werkstress grootste oorzaak ziekteverzuim

Foto: Reynermedia/Flickr CC

Een derde van het ziekteverzuim is gerelateerd aan psychosociale arbeidsbelasting, oftewel PSA. Oorzaken van psychische klachten zijn hoge werkdruk en agressie, geweld, intimidatie, discriminatie en pesten op het werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat daarom de uitdaging aan om deze oorzaken te voorkomen. Dit schreef minister Asscher aan de Tweede Kamer.

Azië
Wanneer het om hoge werkdruk gaat trekken veel Nederlanders zelf aan de bel als de werksituatie ondraaglijk wordt. In het ergst denkbare geval leidt het tot uitval door overspannenheid, depressie of burnout. In Azië lijken vaak jonge werknemers niet om hulp te vragen. Hoge werkdruk wordt hen dan fataal. Karoshi (Japans) of Guolaosi (Chinees) betekent ‘dood door overwerk’ en wordt veroorzaakt door hartfalen als gevolg van aanhoudende werkstress. Eerder dit jaar stierf een 24-jarige Chinese PR-medewerker achter zijn bureau na een hartaanval. En vorige week overleed een jonge Indonesische copywriter nadat zij dagen achtereen werkte terwijl ze zich wakker hield met energiedrankjes. Op Twitter schreef de laatste hoe hard ze steeds werkte, maar het is niet duidelijk of ze haar klacht ook met haar management had besproken. De angst te worden ontslagen lijkt de reden te zijn dat overspannen Aziatische werknemers zich niet durven ziek te melden en zich dan maar kapot werken.

Terug naar Nederland, waar we gelukkig een stuk mondiger zijn over onze werksituatie. Waar wij ons kunnen wenden tot de huisarts, bedrijfsarts, vertrouwenspersoon en ondernemingsraad. Toch zijn werkgerelateerde gezondheidsklachten bij veel bedrijven nog onvoldoende bespreekbaar, vindt Asscher. Het ministerie van SZW gaat daarom in een looptijd van vier jaar met werkgevers en werknemers samenwerken om mentale weerbaarheid, werkplezier en arbeidsproductiviteit  te vergroten, met extra aandacht voor mantelzorgers en flexwerkers. Hoe dat precies gaat gebeuren, wordt in 2014 uitgewerkt.

Lees ook:Oeps, Duitse minister van onderwijs schrijft brief vol fouten
Lees ook:Duizenden Amerikaanse ambtenaren kregen maandenlang betaald verlof
Lees ook:Verband tussen kantoortuinen en hoog ziekteverzuim
Lees ook:Ontslagen worden voor het uitzetten van gps-app
Lees ook:Je eicellen laten invriezen en de baas betaalt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.