Waarom sporten helpt bij balans werk en privé

Foto: Aaron/Flickr

Sporten is niet alleen goed voor je gezondheid, het helpt je ook werk en privé in balans te houden.

Wie een drukke baan heeft en ook een druk gezinsleven doet er goed aan om routinematig te sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Business Review onder mensen met een fulltimebaan die ook een gezin met jonge kinderen. De respondenten die menen dat ze zowel op het werk als thuis gelukkig zijn, blijken allemaal één ding gemeen te hebben: ze hebben een sportschema.

Hoe werkt dat dan? Het is geen nieuws dat sporten stress vermindert. Bij minder stress ben je productiever en gelukkiger. Bovendien kan je tijdens het sporten je gedachten verzetten en dingen relativeren. Daarnaast helpt het je zelfwerkzaamheid te vergroten; je bent beter in staat om dingen gedaan te krijgen. Ook zie je eventuele problemen als een uitdaging en die pak je zowel thuis als op het werk met beide handen aan.

Hoe schik je een sportschema in je drukke agenda? Dat is voor iedereen anders. De een vindt het prettig om ’s morgens te gaan hardlopen, de ander ’s avonds. En werknemers van bedrijven met een eigen fitnessruimte of een sportschool in de buurt maken graag gebruik van de bodypump- of spinles in de middag. Voor mensen met een kantoorbaan is dit trouwens geen gek idee omdat al eerder gebleken is dat te lang zitten slecht is voor je lichaam en geest. Probeer in ieder geval zelf alles uit om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Als het maar een routine wordt.

Is je baas ook overtuigd? Aangezien werkgevers zelf baat hebben bij gelukkige en productieve werknemers doen ze er goed aan om hun personeel te faciliteren in lichamelijke beweging. Niet alleen door flexibele werkuren en een fitnessruimte, maar bijvoorbeeld ook door te helpen bij het organiseren van hardloop- of wielrenclubs of voetbaltoernooien. Als dit nog niet in jouw bedrijf gebeurt, maak het dan bespreekbaar.

Lees ook:Thuiswerken is niet voor iedereen
Lees ook:Deze gewoonten beïnvloeden je mentale gezondheid
Lees ook:Een workaholic zijn is niet iets om over op te scheppen
Lees ook:Bestrijd de zondagavond blues
Lees ook:Park en bos verminderen stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.