Een IT-vacaturebank voor thuiswerkende moeders

Zou het voor werkende moeders niet fijn zijn om een goede baan te vinden zonder dat hun gezinsleven een issue is? In de Verenigde Staten hebben twee vrouwen dit probleem aangepakt door een speciale vacaturebank op te richten.

De IT-wereld wordt gedomineerd door mannen. Je zou denken dat dit komt omdat te weinig vrouwen gespecialiseerd zijn in IT. Het tegendeel is waar. Er zijn veel meer bèta-vrouwen dan je denkt.

Een daarvan is Justine Bateman, beter bekend als Mallory Keaton uit de sitcom Family Ties. De 48-jarige moeder van twee kinderen studeert computer-wetenschappen aan UCLA, waarover ze een tumblr-blog bijhoudt.

Je vindt die vrouwelijke techneuten alleen niet in de IT-wereld, waar ze thuishoren. Er worden namelijk veel te weinig parttime banen aangeboden. In 2014 bleek zelfs dat slechts 7 procent van de technische banen in Nederland parttime is.

Veel werkende vrouwen zijn ook moeders, en daar wordt te weinig rekening mee gehouden. Zij moeten kiezen tussen een fulltime kantoorbaan en thuis zitten met de kinderen. Voor hen is er geen gulden middenweg. Daarom verlaat 61 procent van de vrouwen de technische sector.

Dit is een wereldwijd probleem geworden, zo ook in de Verenigde Staten. Twee Amerikaanse vrouwen zijn toen maar een vacaturebank begonnen voor vrouwen die deeltijd of vanuit huis willen werken. Milena Berry en Katherine Zaleski runnen PowerToFly en brengen vrouwen in contact met hoofdzakelijk technische bedrijven die wél positief staan tegenover flexibel of thuiswerken. Met de PowerToFly Connect app kunnen de telewerkers via een social media-platform met elkaar in contact komen en deel uit te maken van een gemeenschap.

De vacaturebank werd in augustus 2014 opgestart en heeft nu tienduizenden geregistreerde werkzoekenden en rekent de grootste technische bedrijven van Amerika tot hun klanten. Een schot in de roos dus.

Nu nog een Nederlandse variant. Hopelijk is dit tevens een wake-up call voor de technische sector om zelf de cultuur te veranderen.
Bron: WIRED.com

Lees ook:Straks staat internet altijd aan maar je ziet hem niet
Lees ook:Je eicellen laten invriezen en de baas betaalt
Lees ook:Pakistan zet vrouwenbussen in
Lees ook:Mooi zijn heeft ook professionele nadelen
Lees ook:Wordt Parijs de grootste fietshoofdstad van de wereld?

Eén reactie op “Een IT-vacaturebank voor thuiswerkende moeders

  1. Marianne

    Bestaat al in Nederland…deels. Wij richten ons met Moneyepnny voornamelijk op moeders die ondersteunende functies vanuit huis willen doen. Goed idee om daar ook een ICT poot aan te hangen!

    hartelijke groet,
    Marianne

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.