Mooi zijn heeft ook professionele nadelen

Het mooiste meisje van de klas mag misschien het meest vertroeteld zijn, maar in het professionele leven heeft ze er juist last van.

Het feit dat mooie mensen meer voordelen genieten, is het gevolg van het halo-effect. Daarbij worden ze bij voorbaat aardig, interessant en capabel bevonden. Een aantrekkelijke persoon heeft dan ook twintig procent meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek dan een minder knappe concurrent en kan tot twaalf procent meer verdienen.

Maar te aantrekkelijk zijn kan ook een tegenovergesteld effect hebben, met name op professioneel gebied. Je kan hierdoor felbegeerde stageplekken en unieke carrièrekansen mislopen als de HR-functionaris van hetzelfde geslacht is. In een experiment uit 2011 bleek dat knappe mannelijke sollicitanten meer kans op een baan maakten bij de vrouwen dan bij de mannen. Mooie vrouwelijke sollicitanten scoorden hoog bij de mannen en laag bij de vrouwen.

Degene die een aantrekkelijke persoon ontmoet, kan iemand zijn die zich bedreigd voelt door diens uitzonderlijk fraaie verschijning. Die kan zelfs indirecte agressie tonen en venijnig worden. Als een aantrekkelijke sollicitante tegenover zo iemand komt te zitten, maakt ze weinig kans om aangenomen te worden ondanks haar goede competenties. In feite heeft ze dus last van onbewust seksisme omdat de vrouw tegenover haar bij voorbaat denkt dat ze minder geschikt is dan de vorige kandidaat.

Wat kan een mooie vrouw in zo’n geval dan doen? Natuurlijk mag je hopen dat anderen onbevooroordeeld zijn maar daar heb je geen controle over. Blijf in ieder geval jezelf. Waar je wel controle over hebt, is je kleding. Draag bijvoorbeeld een blazer en pantalon en geen zware make-up. Dat blijkt volgens een studie succes te garanderen. Reageer nooit geagiteerd op kattige opmerkingen. Laat daarentegen zien dat je gevoel voor humor hebt.

Foto: chris_natt/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Huur een knappe bediende voor een dag
Lees ook:Als vrouwen mannen zouden naroepen
Lees ook:Mad Men’s Joan in komische video
Lees ook:Vrouwen gelukkiger op het werk tussen andere vrouwen
Lees ook:Je eicellen laten invriezen en de baas betaalt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.