De verborgen waarschuwingsvlaggen in vacatureteksten

Welke zinnen in de vacaturetekst vertellen je dat je misschien niet bij dit bedrijf moet gaan werken?

Als sollicitant concurreer je met vele andere kandidaten en probeer je jezelf te onderscheiden van de rest. Maar wat weet je eigenlijk van het bedrijf waar je solliciteert, en krijg je achteraf geen spijt als blijkt dat je je nieuwe werkgever totaal verkeerd hebt ingeschat? Zoek daarom naar de zogeheten red flags in de wervingstekst, die geschreven is in opdracht van het management, en die jou vertellen met wat voor organisatie je te maken hebt. Hier zijn enkele voorbeelden.

Goed gevoel voor humor
Als een kandidaat een goed gevoel voor humor moet hebben, wordt hier niet mee bedoeld dat je nieuwe werkgever op zoek is naar een komiek. Wat het wel kan betekenen, is dat de cultuur op de werkvloer door een buitenstaander als ongepast kan worden beschouwd. Ze zoeken iemand die bijvoorbeeld grofgebekte collega’s kan weerstaan of in ieder geval tolerant is en niet meteen naar HR zal stappen bij iedere beledigende opmerking.
Wat het ook kan betekenen, is dat de werkomgeving nogal chaotisch en stressvol is of kan zijn. Als er staat dat je stressbestendig moet zijn, betekent dat tevens dat je veel op je bord krijgt en daar goed mee moet kunnen omgaan.

Dynamische omgeving
De spoedeisende hulp van een ziekenhuis is een dynamische omgeving. Maar als een kantoor zichzelf een dynamische omgeving noemt, kun je veel onaangekondigd werk met korte deadlines verwachten. Een negen-tot-vijf-mentaliteit is niet wenselijk want er wordt van jou verwacht dat je ‘s avonds op kantoor of thuis doorwerkt om een termijn te halen. Als je daarvan houdt, is er natuurlijk niets aan de hand.

Toegewijd of gepassioneerd
Als ergens staat dat je toegewijd moet zijn, dan betekent dit meestal dat jij het werk boven je privĂ©leven plaatst. Grote kans dat je ‘s avonds en in het weekend moet (komen) werken. Het kan ook betekenen dat je dit werk serieus moet nemen. Misschien was de voorganger iemand die het werk, al dan niet met goede redenen, altijd op de tweede plaats heeft gezet. Dit bedrijf zoekt dan iemand zonder al die complicaties. De waarschuwingsvlag is hier dat het management geen oog heeft voor en geen last wil hebben van je privĂ©omstandigheden.

Bereid zijn om ander werk te doen
Dit betekent meestal dat het bedrijf een onderbezetting heeft. Dat kan door de recessie komen of misschien gewoon door slecht beleid. Van de werknemers wordt gevraagd om, naast hun eigen werk, ook taken te doen waarvoor ze of overgekwalificeerd zijn, of juist ondergekwalificeerd zonder daar een hoger salaris voor te ontvangen.

Ken jij nog meer waarschuwingsvlaggen?

Foto: Lachlan Hardy/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Vergadertaal, je komt er niet vanaf
Lees ook:Huur een knappe bediende voor een dag
Lees ook:Een onderscheidend visitekaartje in vijf simpele stappen
Lees ook:Heb jij last van het bedriegerssyndroom?
Lees ook:Maak jezelf goud waard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.