Stop met zeuren. Ga nieuw organiseren!

Gaat het economisch niet goed met het bedrijf en kampt het met klachten van ontevreden personeel, begin dan helemaal bij het begin. Het boek Eerste Hulp bij Nieuw Organiseren van Ben Kuiken helpt daarbij.

Wat als een organisatie met een structureel probleem zit? Het eerste waar ze aan denken, is reorganiseren. Nee, ga nieuw organiseren. Dat is niet een volgende hype, maar terug naar wat de bedoeling was: naar goede zorg, goed onderwijs, een goed product en een innige band met de klant.

Dat zegt auteur Ben Kuiken. In zijn boek Eerste Hulp Bij Nieuw Organiseren helpt hij de organisatie zich af te vragen: waar draait het echt om en voor wie doe je het ook al weer? En hoe organiseer je dat? Helpt de bestaande structuur daarbij?

Eerste hulp bij nieuw organiseren biedt handreikingen en adviezen. Het boek helpt je om een nieuwe start te maken en je organisatie toekomstproof te maken. Profiteer van alle ideeën en voorbeelden in dit boek en bedenk vervolgens je eigen aanpak, want organiseren is een werkwoord.

Nieuw organiseren kan betekenen dat je hardnekkige gewoontes moet afleren. Zoals de behoefte aan controle, omdat het werk daardoor niet of moeilijk op gang komt. Wie kent niet het probleem van een project dat veel later dan gepland van de grond komt omdat het eerst langs allerlei structuurlagen langs moet gaan? Of de gewoonte om mee te gaan met het middenmanagement dat voor iedere verandering gaat liggen omdat ze anders hun functie verliezen.

En soms moet je nieuwe gewoontes aanleren, zoals luisteren naar de medewerkers die het beste met de organisatie voor hebben, de professionals. Wat vertellen zij op verjaardagsfeestjes over hun werk? Want dat is waar zij trots op zijn. De top moet ook luisteren naar hun innovatieve ideeën, want die passen in de nieuwe aanpak.

Ben Kuiken is auteur en aanjager van nieuworganiseren.nu. Ben studeerde filosofie, werkte als hoofdredacteur van Management Team en schreef vijf boeken over management en organiseren, waaronder ‘De laatste manager’. Eerste hulp bij nieuw organiseren is uitgebracht door Uitgeverij Haystack en kost 12,50 euro.

Foto: Allagash Brewing/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Weet wanneer je te veel praat
Lees ook:Waarom sporten helpt bij balans werk en privé
Lees ook:Personeel mag van Richard Branson onbeperkt verlof opnemen
Lees ook:Ben jij een happyholic?
Lees ook:Wie heeft mijn werkplek gepikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.