Ontslagen worden voor het uitzetten van gps-app

Kun je eigenlijk wel ontslagen worden omdat je de gps-tracking app op je werktelefoon hebt uitgeschakeld? Dat vraagt een vrouw zich nu af nadat dit haar overkwam.

Een vrouw in Californië  had een smartphone van de zaak, waarop een app stond die haar locatie dag en nacht prijsgaf. Met deze gps-tracker kon haar werkgever, een geldtransactiebedrijf, niet alleen precies weten waar ze zich bevond maar ook hoe lang ze daar bleef. De werknemers waren verplicht hun telefoon 24 uur per dag aan te houden. Daar had ze geen bezwaar tegen zolang het met haar werk te maken had. Maar haar werkgever kon haar ook ‘s avonds en in het weekend volgen. En daar trok ze de grens. Ze voelde zich net een gedetineerde met een elektronische enkelband.

Haar baas gaf zelfs toe dat hij haar ook buiten werktijd monitorde. Hij schepte bovendien op dat hij over zo veel persoonlijke informatie beschikte. Hij wist bijvoorbeeld wanneer en waar zij buiten werktijd te hard reed. Dit had helemaal niets te maken met haar werkethiek.

Daarom verwijderde Myrna Arias de gps-tracker app, de Xora StreetSmart, uit haar telefoon. Volgens haar werkgever had zij het recht niet om zoiets te doen. Enkele weken nadat zij een berisping kreeg voor verwijtbaar gedrag, werd ze ontslagen. Was er meer aan de hand, denk je dan? Was ze een slechte werknemer?

Myrna trekt dat in twijfel en het bedrijf wordt aangeklaagd voor 500.000 dollar op basis van inkomstenderving. Ze klaagt haar voormalige werkgever aan voor ondere andere inbreuk van haar privacy en onrechtmatige beeindiging van haar arbeidsovereenkomst.

Heeft de beklaagde een goed verweer? Had de werkneemster inderdaad het recht niet om de app te verwijderen?  Mag een werkgever via een arbeidsovereenkomst bepalen dat je je privacy opgeeft en kan hij daarmee de grondwet verwerpen? De uitspraak van de rechtbank kan grote gevolgen hebben voor alle werknemers in de staat Californië.

ClickSoftware, de ontwerper van Xora, had de app gemaakt voor bedrijven met werknemers die veel op locatie zijn. De kilometers die ze maken, dienen als managementinformatie. De app heeft een inklokfunctie die uit te zetten is, maar de gps-tracker staat 24 uur per dag aan. Het was niet de bedoeling van ClickSoftware geweest dat een bedrijf er misbruik van kon maken.

Bron: Ars Technica
Foto: Daniel Flathagen/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Moet de baas uitbetalen voor e-mails na werktijd?
Lees ook:Kun je ontslagen worden vanwege je tattoo?
Lees ook:Toiletbezoek monitoren slaat door
Lees ook:Werknemers kunnen ook cybercriminelen zijn
Lees ook:Is de griepprik van de baas zinvol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.