Moet de baas uitbetalen voor e-mails na werktijd?

In de Verenigde Staten worden werkgevers aangeklaagd omdat ze hun werknemers dwingen buiten werktijd bereikbaar te blijven. Die claimcultuur kan overwaaien naar Nederland.

Door de telefoon van de zaak is het lastig vast te stellen wanneer de werkdag is afgelopen en het privéleven is begonnen. Je blijft onderweg en thuis nog steeds e-mails en telefoontjes afhandelen. Niet reageren of zelfs de telefoon uitzetten, wordt soms niet door managers en collega’s getolereerd.

Vóór de mobiele telefoon was er de pieper voor spoedgevallen. En daar werd destijds zorgvuldiger mee omgegaan. Wat is tegenwoordig een spoedgeval wanneer iemand zijn collega belt? In de meeste gevallen is iets een spoedgeval voor slechts een van de twee personen. Voor de ander had het telefoontje tot de volgende werkdag kunnen wachten.

In Noord-Amerika worden bedrijven aangeklaagd door hun werknemers. Deze werknemers willen uitbetaald worden voor de uren dat ze e-mails en telefoontjes hebben beantwoord. Het zijn de bedrijven die aan het kortste eind trekken. Daarbij komen beide partijen tot een schikking omdat dit voor een bedrijf goedkoper is dan een proces.

Nu is het zo dat de Amerikaanse wet bepaalt dat werknemers die meer dan 455 dollar per week of 23.660 dollar per jaar verdienen, geen overuren krijgen uitbetaald. Maar nieuwe regels zouden het plafond verhogen opdat meer werknemers door de Fair Labor Standards Act beschermd worden.

Dit opent deuren voor meer claims als die van winkelmedewerkers van T-Mobile USA die hun werkgever in 2009 aanklaagden. Zij moesten hun eigen visitekaartjes aan klanten geven, zodat ze ook vragen en klachten konden behandelen als ze niet werkten. In ruil daarvoor kregen ze een BlackBerry van de zaak. T-Mobile USA trof een schikking met ze.

Die claimcultuur kan ook in Nederland ontstaan. Zit een bedrijf niet te wachten op dit soort claims, dan moet die heroverwegen wie een smartphone krijgt. Heeft een medewerker die bureauwerk doet, werkelijk een zakelijke mobiele telefoon nodig? En mag iemand die afspraken buiten de deur heeft, zijn telefoon in het weekend uitzetten zonder daarover te worden aangesproken?

Foto: FaceMePLS/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Geen BlackBerry meer bij Amerikaans T-Mobile-abonnement
Lees ook:Toiletbezoek monitoren slaat door
Lees ook:E-mails volledig uitbannen lukt niet
Lees ook:iPhone van de zaak bezorgt IT’er koppijn
Lees ook:Verboden woorden op de werkvloer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.