Bankhangen is geen tijdverspilling

Er zijn momenten dat je ‘s avonds liever op de bank wil doorbrengen dan papierwerk doen of leeswerk dat je van kantoor hebt meegenomen. Volgens onderzoek heb je daar alle recht toe en levert het zelfs iets op.

Een afspraak is afgezegd en je hebt ineens vrije tijd over. Die tijd wil je eigenlijk opnieuw opvullen met een andere taak. Maar als het zo ver is, heb je geen zin meer en wil je het liefst op de bank hangen en televisie kijken. Het klinkt vreemd maar wetenschappelijk gezien ben je goed bezig.

Op de bank in je sweatpants een herhaling van bijvoorbeeld Friends kijken is geen tijdverspilling maar helpt je je mentale energie en zelfbeheersing te herstellen die je tijdens je werkdag hebt opgebrand. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Buffalo. Onbewust heb je behoefte aan het zien van Joey, Phoebe, Monica, Chandler, Rachel en Ross, die tijdelijk dienen als het surrogaatgezelschap waarin je je op je gemak voelt. Dat schijnt nodig te zijn voor het herstellen van zelfbeheersing. En omdat televisiekijken weinig mentale energie kost, bouw je het snel weer op.

Verder heeft het kijken van een komisch televisieprogramma ook veel nut. Als je een stressvolle dag achter de rug hebt, dan heeft je lichaam behoefte aan een goede lachbui. De endorfine die je tijdens het lachen produceert, remt de productie van het stresshormoon cortisol. Zoek dus een leuke show op.

Het spelen van een online video game als World of Warcraft  of Call of Duty ziet er op het eerste gezicht uit als pure tijdverspilling. Het tegendeel is waar. Niet alleen helpt het je te ontspannen na een zware dag, maar verschillende onderzoeken wijzen uit dat kinderen die dergelijke online games spelen, goed zijn in het oplossen van problemen en een beter geheugen en ruimtelijk inzicht hebben. Ook volwassenen hebben er baat bij. Mensen die dit soort tactiekspelletjes spelen, werken op kantoor ook goed in teamverband en lossen sneller strategische problemen op.

Je favoriete televisieshow of online game is absoluut geen zonde van je tijd. Kijk dus gerust op je tablet naar Netflix terwijl je man op zijn Xbox speelt. Of andersom.

Foto: Luke Wisley/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Bespaar jezelf tijd met één simpele vraag
Lees ook:Stijve rug? Gestrest? Doe kantoor-yoga
Lees ook:Ouder Engels geldbiljet niet meer geldig
Lees ook:Een zittend beroep? Er is nog hoop
Lees ook:Straks staat internet altijd aan maar je ziet hem niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.