Wat gebeurt er met je online profielen als je doodgaat?

Foto: liz west/Flickr CC

Als je doodgaat, laat je een digitale footprint achter. Lees wat je nabestaanden moeten doen om alles te sluiten.

Je  komt nog maar weinig mensen tegen die niet bij een sociaal netwerk zijn aangesloten of niet ergens geregistreerd staan. In de ruim tien jaar dat sociale media gemeengoed zijn geworden, leven veel gestorven mensen op internet  voort omdat hun accounts nooit zijn afgesloten. Ze plaatsen weliswaar zelf geen berichten meer maar hun pagina’s worden nog wel gevuld door vrienden en volgers.

Je wilt er vast niet aan denken, maar als jij komt te overlijden en je nabestaanden kunnen niet bij je gebruikersnamen en wachtwoorden komen, wordt het voor hen een haast onhaalbare taak om al je profielen voorgoed te sluiten. De grote netwerksites hebben ieder hun eigen beleid voor nabestaanden van overleden klanten en werken eigenlijk op dezelfde manier als een bank: de nabestaande moet veel papierwerk doen.

In het geval van Facebook kan een nabestaande jouw profiel 1) definitief laten verwijderen of 2) laten omzetten in een in memoriam-pagina. In het laatste geval wordt je pagina gedeactiveerd maar kunnen vrienden en kennissen nog wel berichten ter nagedachtenis op je timeline plaatsen. Om jouw profiel definitief te kunnen verwijderen, moet de nabestaande een kopie van de overlijdensakte of een juridisch bewijs van nalatenschap bij een speciaal aanvraagformulier voegen.

Google behandelt alleen aanvragen van gemachtigde nabestaanden compleet met overlijdensakte en andere vereiste documenten. Het hoeft eigenlijk niet zo ver te komen. Met de Inactive Account Manager kan jij als Google-klant zelf bepalen wat er met jouw Google- en Gmail-account moet gebeuren als jij een lange periode niet hebt ingelogd.

Twitter, Instagram en Pinterest werken allemaal op dezelfde manier met ieder hun eigen formulieren. LinkedIn vraagt enkel om een link naar het overlijdensbericht als bewijs. Wil je je familie of partner deze rompslomp besparen, laat ze dan weten waar ze je wachtwoorden kunnen vinden ingeval je tijd is gekomen.

Lees ook:Zitten we écht te wachten op een zakelijke Facebook?
Lees ook:Nooit meer een naam verkeerd uitspreken
Lees ook:Deze ruggordel houdt je rug recht als er geen rugleuning is
Lees ook:Is jouw e-mailadres gestolen?
Lees ook:Kunnen papieren visitekaartjes nog?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.