Goede probleemoplossers zijn slim, empathisch en nieuwsgierig

Goede probleemoplossers hebben niet alleen een hoog IQ, maar ook een hoog EQ en CQ. Ze zijn intelligent, empathisch en nieuwsgierig. Ben jij er een of ken je zo iemand?

Elk bedrijf heeft er eentje of zou er een moeten hebben. Zo’n troubleshooter naar wie collega’s toegaan met een probleem, hoe intelligent die collega’s zelf ook zijn. Deze probleemoplossers zien de dingen nu eenmaal anders dan de rest van de organisatie. Hoe doen zij dat toch? Harvard Business Review legt dat uit.

IQ
Een goede troubleshooter heeft ten eerste een hoge intelligentie, de mentale mogelijkheid om bepaalde zaken te begrijpen en uit te voeren. Hoe hoger het IQ, hoe meer complexe taken die persoon in principe kan uitvoeren.

EQ
Een hoge emotionele intelligentie is de tweede eigenschap van een goede probleemoplosser. De wijze hoe iemand met emotie omgaat, bepaalt hoe die op nieuwe en onverwachte zaken reageert. Het EQ is gerelateerd aan het ‘managen’ van complexe situaties. Mensen met een hoog EQ tonen meer ondernemerschap, zijn proactiever om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken, durven makkelijker risico’s te nemen en zijn beter in het omzetten van creatieve ideeën naar praktische toepassingen. Hoe hoger het EQ, hoe minder iemand zich onder druk voelt als het probleem complex wordt. Een hoog EQ werkt als een buffer tegen werkdruk en onverwachte uitdagingen.

CQ
De derde eigenschap is de mate van nieuwsgierigheid, ook wel het Curiosity Quotient genoemd. Het is de mogelijkheid om complexe omgevingen te onderzoeken en te leren begrijpen. Mensen met een hoog CQ worden enthousiast als zich nieuwe zaken aandienen. Ze hebben een drijfveer om precies te begrijpen wáárom iets gebeurt zoals het gebeurt. En ze zijn volledig in staat complexe situaties te vertalen naar eenvoudige oplossingen.

Goede probleemoplossers blijven vragen tot je het écht begrijpt en – nog belangrijker – simpel kunt maken en uit kunt leggen. Heb jij zo iemand in je bedrijf? Die moet je houden. Heb je zelf een tekortkoming in een van de drie eigenschappen, zorg er dan gewoon voor dat je je sterke eigenschap blijft opbouwen. Het IQ is moeilijk op te bouwen, maar het EQ en CQ zijn aan te leren.

Laat je bij een probleem in ieder geval niet uit het veld slaan. Zoals Albert Einstein ooit heeft gezegd: Ik heb geen bijzondere talenten, ik ben gewoon gepassioneerd nieuwsgierig.

Bronnen: Harvard Business Review/Datacentered.nl
Foto: Clinton Steeds/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Piekeraars hebben hoge intelligentie en grotere overlevingskans
Lees ook:Roaming binnen EU kost niet meer extra
Lees ook:Maak kennis met de nieuwe blogger van secretaresse.blog.nl
Lees ook:8 problemen met crm pakketten (en de oplossing)
Lees ook:Onze intelligentie daalt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.