Waarom je foto niet op je spiegelbeeld lijkt

Foto: Frank Kovalchek/Flickr CC

Je bent knapper in de spiegel dan op de foto. Hoe komt dat toch?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het land? De spiegel is aardig tegen je. Je bent heel tevreden met wat je ziet. De fotocamera, daarentegen, kan heel bruut zijn. Want wat je op de foto ziet, komt niet overeen met wat je net in de spiegel zag. Waar komt dat door?

Het heeft te maken met de manier waarop je hersenen je gezicht registreren bij het zien van je spiegelbeeld. Als je vaak in de spiegel kijkt, tijdens het tandenpoetsen, het opmaken, het haar föhnen en na het handen wassen, raak je eraan gewend. Je ontwikkelt zelfs een waardering. Die waardering verandert in een voorkeur.

Je ziet echter niet alle kanten van je gezicht. Dat kan je ook niet, want je kan maar één kant op kijken. Jij ziet dus niet wat anderen zien en wat de camera registreert als je van opzij of van een hoger of lager niveau bekeken wordt. Omdat je door je voorkeursbeeld bepaalde verwachtingen hebt gecreëerd, ben je vaak niet blij met de foto. Soms schrik je er zelfs van.

Selfies zijn nóg erger. Omdat de cameralens veel te dichtbij staat, vervormt het je gezicht. De lens moet dus een stuk verder van je vandaan staan dan je arm lang is.

Foto: Daniel Baker/Wordpress

Wat doe je eraan?
Maak zo veel mogelijk foto’s van jezelf (probeer een verlengarm) of laat meer foto’s van je maken, van verschillende hoeken en met verschillende gezichtsuitdrukkingen, totdat je weet wat je beste kant is en met welk resultaat je het meest tevreden zal zijn.

Lees ook:Ben jij een happyholic?
Lees ook:Dit bedrijf houdt alles maar dan ook alles op kantoor bij
Lees ook:Werkt de stormparaplu voor fietsers?
Lees ook:Thuiswerken is niet voor iedereen
Lees ook:Bestrijd de zondagavond blues

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.