Hoe Comic Sans werd verbannen


Waarom mag je Comic Sans niet gebruiken? Een grafisch ontwerper legt het uit.

Wie kent het lettertype Comic Sans niet? Sinds de tweede helft van de jaren 90 werd het over de hele wereld gebruikt. Maar het werd te pas en te onpas gebruikt. Dit tot grote ergernis van grafisch ontwerpers. Ook volgens de maker van Comic Sans was dit font daar niet voor bedoeld.

Comic Sans werd ontworpen door Vincent Connare. Aan The Guardian legt hij uit dat hij het font bedacht had voor Microsoft Bob, een Office Assistant uit Windows 95 en de voorganger van Clippy, de hulpzame paperclip. Het gangbare lettertype was destijds Times New Roman, maar die vond hij niet geschikt.

Toen Comic Sans in het Office-pakket terechtkwam, werd het razendpopulair onder de gebruikers. Alleen wisten zij niet dat Comic Sans niet geschikt is voor alle soorten communicatie. Wilde je serieus genomen worden, dan bereikte je met dit lettertype precies het tegenovergestelde. Het bewees dat wij eigenlijk helemaal geen verstand hadden van typografie. Toen professionals het tegenkwamen op posters, bewegwijzeringen en professionele websites, werd het gebruik ervan jarenlang een halt toegeroepen door middel van campagnes, zoals de ‘Ban Comic Sans’ campagne in 2002.

Waarom hebben zij zo’n hekel aan dit font? Grafisch ontwerper David Kadavy geeft zijn mening: “Als je een tekst in Comic Sans vanaf een afstand bekijkt, zie je een onevenwichtigheid in dikte. Gelijkheid in dikte is nodig voor de leesbaarheid. Vettere vlakken maken het lezen van Comic Sans een onaangename ervaring. Een tweede probleem is de afstand tussen de letters. Goede lettertypes hebben parameters voor elke lettercombinatie.”

Het gebruik van Comic Sans is door de vele campagnes en internet memes aanzienlijk beperkt. Wie zich er tegenwoordig toch aan waagt, wordt vanzelf door communicatiedeskundigen op de vingers getikt.

Lees ook:Zo stel je het standaardlettertype in Word in
Lees ook:Inkt besparen met een ander lettertype
Lees ook:Wanneer gebruik je JPEG, GIF, BMP en PNG?
Lees ook:Roaming binnen EU kost niet meer extra
Lees ook:Berlusconi’s ex-secretaresse opgepakt voor drugssmokkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.