Verbeter je communicatievaardigheden


Lees deze tips om overtuigend te communiceren.

Wil je effectievere gesprekken voeren of je ideeen op het werk makkelijker aan de man brengen. Verbeter met de volgende tips je verbale en non-verbale communicatievaardigheden.

1. Let op je lichaamstaal
Je zegt dat je openstaat voor discussie maar je armen zijn gekruist. Je zegt dat je een en al oor bent, maar je kijkt naar je horloge, telefoon of computerscherm. Vergeet niet dat je voortdurend aan het communiceren bent, ook als je zwijgt.

2. Raak de “uh” kwijt
Wil je overtuigend overkomen, probeer dan de “uh” en andere stopwoordjes kwijt te raken. Je kan ook helemaal niet doorhebben dat je stopwoordjes gebruikt. Laat een ander je op video vastleggen terwijl je een verhaal in eigen woorden vertelt. In plaats van deze woordjes te gebruiken, kun je korte pauzes nemen.

3. Hou een gesprek op gang
Wanneer je samen met iemand op een ander wacht, negeer de eerste persoon niet. Wees spontaan en knoop een gesprek aan. Heb je hulp nodig? Raadpleeg deze video.

4.  Leer een verhaal te vertellen
Iedereen kan leren een verhaal goed te vertellen. Het is een van de belangrijkste communicatievaardigheden. Het is alleen maar een kwestie van oefenen.

5. Blijf vragen stellen en herhaal de antwoorden
Heb je een gesprekspartner die jou niet de hele tijd weet te boeien, blijf dan vragen stellen. Herhaal eventueel het antwoord. Zo blijf je bij de les en kom je geinteresseerd over.

6. Denk aan je doelgroep
Wie heb je tegenover je zitten en hoeveel weten zij van je onderwerp? Denk daar aan als je over je werk, je project of je hobby praat. Pas vervolgens je verhaal aan deze doelgroep.

7.  Kort en bondig
Als je een memo schrijft of mondelinge toelichting moet geven, houd je dan aan de volgende vaste ingredienten om je boodschap effectief over te brengen: achtergrond, aanleiding, feiten, conclusie en actie. Niet meer dan dat.

8. Plaats je in de ander
Communicatie is een tweerichtingsverkeer. Empathie is daarom belangrijk voor een succesvolle discussie, vooral als je mening verschilt met die van je gesprekspartner. Probeer je dus te plaatsen in de ander. Onderbreek de ander niet, maar laat hem/haar volledig uitpraten.

 

Lees ook:Vertel je verhaal met Instagram
Lees ook:Kantoorpolitiek vind je overal
Lees ook:Aantekeningen met de pen beter voor je geheugen
Lees ook:Indruk maken met lichaamstaal
Lees ook:Onthoud namen sneller met deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.