Hoe schrijf je doelgericht?

Door doelgericht te schrijven zorg je ervoor dat je lezer begrijpt en doet wat je wilt. Hoe ga je te werk?

Schrijf jij veel e-mails en brieven? Als je wilt dat de lezer iets doet, moet je doelgericht schrijven. Dat is niet in iedere situatie even makkelijk. Daarom zijn hier een aantal punten die je eerst moet aflopen voor die perfecte tekst.

1. Vraag jezelf af voor wie je de tekst schrijft. Is het een collega, een contactpersoon of een klant, of zijn het de buurtbewoners in jouw straat? Zo verplaats je je in de lezer en weet je welke woorden je wel en niet moet gebruiken en wat voor informatie die lezer nodig heeft.

2. Bedenk een titel die de lezer aanspreekt. De titel is kort en bondig, dekt de lading van tekst en maakt de lezer nieuwsgierig. Zo zorg je ervoor dat hij of zij verder leest.

3. Begin meteen met de kernboodschap
Je bent gewend om eerst een inleiding te schrijven en later in de tekst pas tot de kernboodschap te komen. Dat moet je afleren. Wind er geen doekjes om want dan haakt de lezer af. Zeg meteen wat je wilt. Ga daarna pas over tot de uitleg.

4. Gebruik actieve zinnen en wees zo concreet mogelijk. Zo voelt de lezer zich aangesproken. Bijvoorbeeld: ‘u heeft nog geen antwoord gegeven’ in plaats van ‘er zijn nog openstaande vragen’.

5. Bedenk wat voor vragen de lezer zou kunnen hebben. Benoem die vragen en beantwoord ze.

6.  Maak tussenkopjes. Het liefst in de vorm van vragen. Zo kan de lezer sneller specifieke informatie binnen de tekst vinden.

7. Gebruik geen lange zinnen met bijzinnen. Breek de bijzinnen op in meerdere zinnen. Zo voorkom je dat de lezer in de war raakt en opnieuw moet lezen.

8. Gebruik eenduidige woorden. Dat zijn woorden die een lezer niet op een andere manier kan opvatten. Bijvoorbeeld, in de zin ‘u dient de informatie te overleggen’, weet de lezer niet wat je met het woord overleggen bedoelt. Gebruik dan liever het woord geven of inleveren.

9. Vermijd ambtelijke taal
Op school heb je geleerd om woorden als derhalve, aangaande, conform en nog meer van dat soort woorden te gebruiken. Nu moet je ze afleren want die helpen je alleen maar de plank mis te slaan om iets gedaan te krijgen van je lezer.

Wil je meer weten? Kijk op internet voor een training doelgericht schrijven.

Foto: Christian Gonzalez/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Minister wil dat ambtenaren heldere taal schrijven
Lees ook:Emoticons maken je sympathiek
Lees ook:Hoe trek je aandacht met je e-mail?
Lees ook:Schrijf een handboek dat iedereen wil lezen
Lees ook:Hoe bereid je je voor op het Groot Dictee der Nederlandse Taal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.