Excel tips en trucs


Word een Excel-kunstenaar met deze tips.

Je hebt mensen die een beetje Excel-ervaring hebben. En je hebt mensen die kunnen toveren met Excel. Dat laatste kun je ook worden en je hoeft hiervoor geen dure opfriscursus te volgen. Loop gewoon deze tips even door en imponeer je collega’s. Sommige tools zitten in Office 2013.

Automatisch updaten
Je hebt in Excel een grafiekje gemaakt, dat je vervolgens hebt gekopieerd naar een rapport in Word of een presentatie in PowerPoint. Als je om de haverklap de grafiekgegevens moet wijzigen, hoef je het grafiekje niet opnieuw te kopiëren en plakken. Iedere wijziging wordt automatisch bijgewerkt door een eenmalig handeling. Bekijk de uitleg in het filmpje.

Van kolom naar rij
Je kan gegevens in een rij overhevelen naar een kolom en vice versa. Daarvoor gebruik je transponeer-functie. Kopieer de hele  rij of kolom, ga op de cel staan waar de gegevens moeten beginnen, klik op de rechtermuisknop, en kies Plakken Speciaal. Vink vervolgens Transponeren aan en klik op OK. Excel doet de rest.

Flash Fill
Met Flash Fill kun je teksten splitsen en verspreiden over meerdere kolommen/rijen. Bijvoorbeeld, je hebt in de eerste kolom volledige namen staan. Maar je wilt die namen splitsen in voornaam en achternaam; de voornamen in de tweede kolom, de achternamen in de derde kolom. Verdoe je tijd niet door al die namen opnieuw in te tikken. Begin bij de eerste naam, en schrijf de voornaam uit de eerste kolom over. Ga vervolgens omlaag naar de tweede naam. Excel vult vervolgens de hele kolom met de juiste voornamen. Je hoeft dan alleen nog maar op Enter te drukken. Hetzelfde doe je met de achternaam.

Power View
Met Power View kun je indrukwekkende gegevens visualiseren. Hiervoor moet wel eerst Silverlight geïnstalleerd zijn. Als het grafiek een kolom met landen of steden bevat, kun je bijvoorbeeld een wereldkaart invoegen.

Vlookup
Met de Vlookup-formule vind je heel snel gegevens die verspreid zijn over het hele tabblad. In het filmpje wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je deze formule toepast.

Lees ook:Management Support organiseert Workshopdagen 2014
Lees ook:Onthoud namen sneller met deze tips
Lees ook:Tips en trucs voor Word
Lees ook:Ontdek de special effects van Google
Lees ook:Evernote scant visitekaartjes, LinkedIn voegt foto toe

Eén reactie op “Excel tips en trucs

  1. Annemiek

    Bedankt voor de excel cursus, ga de tips zeker toepassen in mijn werk. Ik zal de blog doorsturen naar mijn collega’s!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.