De beste tips voor veilig internetten

Volgens een internetveiligheidexpert zijn wij te naïef wanneer we internetten. Het wordt tijd dat we beseffen hoe kwetsbaar we zijn wanneer we online gaan.

Hier zijn een paar goeie tips van Justin Schuh, die verantwoordelijk is voor het optimaal beveiligen van de webbrowser Google Chrome.

1. Gebruik geen openbare computer, zoals in een bibliotheek of een hotel. Ben je toch genoodzaakt er eentje te gebruiken, besef dan dat alles wat je opent, ook toegankelijk zal zijn voor anderen. Ga nooit op een openbare computer je banksaldo checken.

2. Gebruik voor iedere website of webdienst nooit hetzelfde wachtwoord. Serieus.
Je maakt het identiteitsdieven te gemakkelijk als blijkt dat al je accounts met één wachtwoord te openen zijn.

3. Gebruik bij voorkeur twee-factor authenticatie. Naast een goed wachtwoord wordt er een toegangscode gevraagd die eenmalig wordt verstrekt, bijvoorbeeld via sms. Hoe je dat zelf kan instellen, kun je lezen op security.nl.

4. Als je webbrowser aangeeft dat hij de oorsprong niet weet van een plug-in die je van plan bent te installeren, controleer dan of deze plug-in te vertrouwen is. De meeste malware komt hiervandaan. Om zeker te weten dat je een betrouwbare plug-in installeert, google eerst de naam. Gebruik je de Chrome-browser en lukt het je niet om de plug-in te installeren, dan heeft Google hem al getest en afgekeurd.

5. Update je software. Als je een melding krijgt dat de browser of andere software geüpdatet moet worden, neem er dan ook de tijd voor. De nieuwste versie is bestand tegen pas ontdekte malware, de oudere versie niet. Als je Chrome hebt, wordt dit automatisch gedaan.

Foto: Max Braun/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Pas op voor de rtf-hack
Lees ook:Skype voor Outlook
Lees ook:Wikken en wegen met Internet Explorer
Lees ook:Deze app voor iPad en iPhone is écht handig
Lees ook:Nieuwste bedreiging voor USB-sticks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.