Hoe je je laptop tegen dieven beschermt

Drie manieren om je zakelijke of persoonlijke laptop te beschermen tegen dieven.

Het fijne aan een laptop is dat je hem mee op reis kan nemen. Maar dan moet je extra voorzichtig zijn. Een kwaadwillende heeft zijn zinnen erop gezet vanaf het moment dat hij je gespot heeft. Daarna is het een kwestie van tijd voordat je ergens gaat zitten en afgeleid wordt door zijn partner met diens charmante lach. En wanneer je je omdraait, is je laptoptas weg.

Je laptop is echter nog niet verdwenen. Je kan hem nog terugkrijgen. Tenminste, als je voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Er zijn openbare programma’s die je kan installeren om de locatie van je laptop te achterhalen.

1. Prey is een open source programma dat je op je mobiele apparaat kan installeren. Het doet verder niets met je computer totdat je hem oproept vanaf een andere locatie. Zodra je beroofd bent, moet je dus zo snel mogelijk ergens inloggen om hem te lokaliseren, te blokkeren tegen diefstal, of zelfs op afstand gevoelige bestanden te wissen.

2. Je kan het IP-adres van je laptop achterhalen via Gmail en DropBox. Je moet dan wachten tot de dief je computer gebruikt. Zo geeft hij zijn IP-adres vrij. Deze gegevens kan je dan aan de politie geven. Dit proces kan heel lang duren. Ga niet zelf op pad, want dat kan gevaarlijk zijn. In Gmail vind je het onder Details en in DropBox onder Instellingen/Beveiliging.

3. LoJack for Laptops Benelux ® heeft een speciaal team dat zich inzet om je laptop terug te krijgen. Dit is geen gratis dienst, dus de inhoud in je laptop moet het geld wel waard zijn. Ook hiermee kun je op afstand het gestolen apparaat lokaliseren en de harde schijf wissen. Maar zij kunnen meer dan dat. Nadat je aangifte hebt gedaan bij de politie meld je je bij het Absolute Customer Center. Daarna gebruikt het Absolute Theft Recovery Team geavanceerde forensische technologie om de laptop op te sporen en om hopelijk te kunnen vaststellen wie hem heeft. Het team deelt deze informatie met de lokale ordehandhaving, die de computer terughaalt. Zo krijg je je laptop zo snel mogelijk terug.

Bron: Lifehacker
Foto: Matthew Olivolo/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Zit je wel verantwoord achter een laptop?
Lees ook:Op afstand toegang tot je huiscomputer
Lees ook:Deze lamp vertelt collega’s waar je bent
Lees ook:Bedrijfsuitjes leg je voortaan vast met de camera drone
Lees ook:Wat zijn de nadelen van een kantoortuin?

Eén reactie op “Hoe je je laptop tegen dieven beschermt

  1. Yorcom

    Goede tips! Wat ook heel belangrijk is het maken van een backup van je laptop is ook een absolute must als je je bestanden en gegevens wilt veiligstellen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.