Nieuwe adviseur helpt Witte Huis naar het Google-tijdperk

Foto: nyt.com

Foto: nyt.com

Megan J. Smith, een ex-directielid van Google die aan de wieg van de Google Glass en de zelfrijdende auto stond, werkt nu voor het Witte Huis waar ze ontdekt dat de technologie die ze daar gebruiken, heel ouderwets is. Een cultuurschok, zegt de nieuwe ambtenaar tegen de New York Times.

Wie kan zich nog herinneren dat Nederlandse gemeenten vorig jaar toegaven dat ze nog met Windows XP werkten? Bij de Amerikaanse overheid is het niet veel moderner. Toen Barack Obama in 2009 president werd, moest hij zijn eigen iPhone opbergen en voortaan de BlackBerry gebruiken. Dat had te maken met de beveiliging die op zijn nieuwe BlackBerry is gezet. Dat begreep hij wel maar het liefst had hij zijn iPhone.

Nu maakt Megan J. Smith deel uit van de staf van het Witte Huis.  De nieuwe Chief Technology Officer had bij Google de leiding over onder andere Google Earth en Google Maps. Ze kan niet geloven waar ze terecht is gekomen.

Had ze bij Google een Androidtelefoon, nu moet ze, net als haar baas, genoegen nemen met een BlackBerry. Als laptop kreeg ze een Dell uit 2013. Voor de overheid misschien nieuw, maar voor een geek uit Silicon Valley een krakkemikkig ding. En dan heeft ze ook nog te maken met federale bureaucratie, de vijand van innovatie.

Smith is binnengehaald om de computersystemen van de overheid te vernieuwen en de websites, waaronder Healthcare.gov, te verbeteren. De sites waren, zo leek het, gebouwd volgens een ontwerp van tien jaren geleden. De verkeerde mensen aanwijzen voor grote IT-projecten is een probleem waar meer overheden last van schijnen te hebben als gevolg van hun eigen bureaucratische regeltjes.

Aan haar de taak om haar nieuwe werkgever kennis te laten maken met slimme technologie en naar het Google-tijdperk te brengen. Hoewel het een zware taak zal worden, als bruggenbouwer tussen de IT-afdeling en Financiën, heeft ze in ieder geval de steun van de president en eigenlijk alle overheidsambtenaren. Oké, misschien niet de medewerkers die niet kunnen omgaan met verandering.

Lees ook:De best beveiligde BlackBerry ter wereld
Lees ook:Zo raadpleeg je Google Maps zonder netwerkverbinding
Lees ook:Geen BlackBerry meer bij Amerikaans T-Mobile-abonnement
Lees ook:Verwijderingen op Google van start gegaan
Lees ook:iPhone van de zaak bezorgt IT’er koppijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.