Vergeet vrijdag de zonsverduistering niet

 Bob n' Renee

Vrijdag 20 maart vanaf 9.30 uur is de eerste grote zonsverduistering sinds zestien jaar in Nederland te zien. Volgens de meteorologen heeft een groot deel van het land dan goed zicht. Dus ga even naar buiten en pak die kans.

Weet je het nog? Op 11 augustus 1999 legde iedereen even het werk neer om buiten, met een cd voor de ogen, getuige te zijn van de allereerste grote zonsverduistering van de 20e eeuw. Die cd werkte wat mij betreft voor geen meter, maar het moment kan ik me nog goed herinneren. Dit jaar is er weer eentje, die in heel Noord-Europa goed te zien zal zijn.

In Nederland zien wij een verduistering van 81%. De maan gaat zodanig voor de zon staan dat de zon op een liggende sikkel lijkt. Het hoogtepunt is om 10.37 uur, wat iets minder dan drie minuten duurt. Tegen 11.45 uur is de zon weer volledig zichtbaar.

Bescherm je ogen
Kijk nooit recht in de zon. Draag een eclipsbril tijdens het verloop van de zonsverduistering om zo permanente oogschade te voorkomen. De eclipsbril is verkrijgbaar bij de optiekwinkel. Wat je ook kan proberen, is met de rug naar de zon te staan en via de selfie-functie van je telefooncamera te kijken.

 

Foto: Bob n’ Renee/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Bescherm die mooie ogen!
Lees ook:Vertel je verhaal met Instagram
Lees ook:Tip voor de secretaresse, bedruk je enveloppen!
Lees ook:Nachtwerk? Eerst een koffieslaapje
Lees ook:Een zittend beroep? Er is nog hoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.