Archiefvideo How NOT to be a secretary (1944)

British Pathé/YouTube

Gisteren liet ik een video uit 1932van British Pathé zien over de perfecte secretaresse. In het archief stuitte ik ook op een instructiefilmpje van 12 jaar later, speciaal gemaakt voor jonge dames die het secretaressevak uitoefenen. Daarin werd uitgelegd hoe een secretaresse zich niet moet gedragen.

De titel van het instructiefilmpje is officieel ‘How To Be A Secretary’. Maar de verteller windt er geen doekjes om. How NOT to be a secretary is waar het werkelijk om draait. De dame in het filmpje is Joan Jay. Zij speelt het type secretaresse waar bazen een hekel aan hebben. Ten eerste werkt ze haar make-up bij aan haar bureau. De verteller geeft geïrriteerd aan dat een vrouw er weliswaar representatief uit moet zijn, maar haar bureau is geen make-uptafel. “Zit toch niet steeds aan je haar”, roept hij.

De typemachine staat er niet voor niets maar aan werk komt deze dame niet toe, vervolgt hij. De telefoon ernaast is niet bedoeld om de hele dag met je vriendje te bellen.

Een tijdschrift op de typemachine lezen helpt je te relaxen na al het harde werken, zegt hij met een sarcastische toon. Is die typemachine nog ergens goed voor.

Maar eerst moet ze nog een liefdesbrief schrijven aan haar andere vriendje. “Eet er vooral nog een snack bij zodat je baas je kan horen knabbelen. Zo’n liefdesbrief schrijven is vast moeilijk als de baas de hele tijd over je schouder meekijkt. Dat doet hij wel erg vaak. Dan maar even van je plek weglopen. Als je zo doorgaat, mag je voorgoed wegblijven”.

 

Lees ook:Archiefvideo The Perfect Secretary (1932)
Lees ook:Bernie Madoff’s ex-secretaresse zweert van niets te weten
Lees ook:Berlusconi’s ex-secretaresse opgepakt voor drugssmokkel
Lees ook:‘s Werelds grootste bureau staat in dit kantoor
Lees ook:Madoff’s secretaresse krijgt 6 jaar gevangenisstraf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.