Wat je in Japan niet moet doen

Kevin Poh/Flickr

Kevin Poh/Flickr

Hoe groet je een Japanner, wat doe je met visitekaartjes en hoe moet je eten? Er zijn bepaalde dingen die bezoekers aan Japan moeten weten.

Wie een zakelijke reis naar Japan boekt of Japanners in Nederland op bezoek krijgt, moet zich realiseren dat Japanners nog traditionele omgangsvormen hanteren. Neem daarom de tijd om te leren wat die omgangsvormen zijn wil je een vreselijke blunder voorkomen. Hier alvast enkele dingen die je niet mag doen als je in Japan bent.

Handen schudden
Japanners weten dat westerse mensen elkaar de handen schudden als ze kennismaken. Dat hebben ze tenslotte in films gezien. Dat is niet hoe zij elkaar groeten. Je buigt vanaf je middel een beetje naar voren. Als je kennismaakt met een hooggeplaatste figuur op politiek of maatschappelijk vlak of met iemand die aanzienlijk ouder is, dan buig je wat dieper.

Visitekaartjes
Neem visitekaartjes niet met één hand aan en stop ze vervolgens niet in je broekzak. Japanners tonen met hun visitekaartje aan dat ze trots zijn op hun werk. Neem een visitekaartje daarom met veel respect aan als je het krijgt aangeboden. Pak het met twee handen aan en houd het aan de randen vast. Stop het vervolgens netjes in je portemonnee.

Schoenen
Houd je schoenen niet aan als je een woning betreedt. In Japanse huizen liggen tatami-matten op de vloer. Die mogen niet vies worden. Trek je schoenen voor de deur al uit. Soms krijg je sloffen van de gastheer of gastvrouw. Anders loop je op je blote voeten of op je sokken.

Voornamen
Spreek je nieuwe Japanse vrienden, collega’s of kennissen niet aan met hun voornaam. Uit respect voor hun familienaam noem je ze bij hun achternaam, gevolgd door “san”. Jongens noem je bij hun achternaam, gevolgd door “kun” en meisjes “chan”. Een mentor of docent spreek je met “sensei” aan. En een hooggeplaatste persoon met “sama”.

Slurpen
Niet slurpen tijdens het eten is een belediging naar de kok. Je toont daarmee aan dat je het eten niet lekker vindt. Dus hoe harder je noedels naar binnen slurpt des te beter.

Fonteintjes
Drink in tempels niet uit fonteintjes. Het water is heilig en niet om te drinken. Je mag wel je handen ermee wassen en je mond spoelen. Je schept het water met je handen je mond in en spoelt het in een aangewezen bak weer uit.

Tatoeages
Laat je tatoeages niet zien in openbare badhuizen of heetwaterbadkuipen. Als je wordt uitgenodigd voor een bezoek aan de ‘onsen’ word je geacht volledig naakt in een heetwaterbad te stappen nadat je je gewassen hebt. Dan is het goed te weten dat tatoeages de oudere generatie Japanners afschrikken, aangezien ze nog geassocieerd worden met de Yakuza.

Fooi
Geef geen fooi in restaurants en taxi’s. Goede service is namelijk een standaardregel. Je geeft kokorodzuke alleen aan hotelpersoneel voordat je hen vraagt iets voor je te doen. Je geeft het al tijdens het groeten en bedankt ze hiermee bij voorbaat.

Via Business Insider

Lees ook:Wat zakelijke reizigers over Japan moeten weten
Lees ook:Zakelijke omgangsvormen: hoe heurt het?
Lees ook:Beter zoeken met Google
Lees ook:Kunnen papieren visitekaartjes nog?
Lees ook:Indruk maken met lichaamstaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.