Terug van vakantie? Geen stress

Foto: Anoldent/Flickr

Foto: Anoldent/Flickr

Wat te doen in de eerste week na een vakantie.

Lange zomervakanties zijn heerlijk en ongetwijfeld welverdiend. Afhankelijk van het aantal verantwoordelijkheden dat ze hebben, kijken veel mensen op tegen de eerste werkdag ná de vakantie. Soms levert dat zo veel stress op dat ze alweer toe zijn aan een nieuwe vakantie. Herkenbaar? Hier een aantal tips om de eerste dag of week zonder stress door te komen.

1. Plan vooruit
De planning van de eerste werkweek na de vakantie begint vóór de vakantie. Het lijkt onvermijdelijk om zo snel mogelijk projecten op te pakken en nieuwe vergaderingen te prikken. Houd toch maar de eerste werkdag of in ieder geval de ochtend vrij. Sommige afspraken kunnen best wachten tot later in de week.

2. Maak afspraken met jezelf
Misschien heb je liever dat je collega’s je voor dringende zaken op je vakantieadres storen dan na je vakantie eventuele ‘puin’ te moeten opruimen. Spreek in dat geval met jezelf af dat je elke ochtend een half uur je mailbox of voicemail checkt en de rest van de dag offline blijft en afstand neemt.

3. Neem een extra dag vrij
Het fijne aan een extra vrije dag na terugkomst is dat je de energie hebt om de koffer uit te pakken, de kleren te wassen en bij te slapen. Door van dinsdag je eerste werkdag te maken, kun je maandag alvast de mailbox filteren, je agenda bekijken en op te schrijven wat je dinsdag gaat doen.

4. Laat de out-of-office aanstaan
Door het automatisch antwoord een dag langer aan te laten staan, word je niet verrast door collega’s van andere afdelingen. Ook hebben klanten of relaties misschien aan het secretariaat gevraagd wanneer je weer terug bent. Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om op de eerste dag gebeld te worden zonder eerst op de hoogte te worden gebracht van de laatste ontwikkelingen.

5. Durf te deleten
Je Postvak IN bevat veelal berichten die niet meer relevant voor je zijn. Markeer de mails die je later wilt opvolgen en durf de rest weg te gooien.

6. Plan iets leuks op de eerste avond
Een sociale afspraak of een avondje vakantiefoto’s bekijken. Iets leuks om naar uit te kijken maakt de eerste werkdag een stuk beter te verdragen. Je houdt je vakantiegevoel op deze manier langer vast.

Via FastCompany

Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Moet de baas uitbetalen voor e-mails na werktijd?
Lees ook:Hoe je productief blijft op hete zomerdagen
Lees ook:Woensdag pas écht rokjesdag
Lees ook:Vaders meer verlof, mantelzorg uitgebreid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.