Een zittend beroep? Er is nog hoop

Foto: Francisco Osorio/Flickr CC

Foto: Francisco Osorio/Flickr CC

Werk je op een kantoor, dan is het zeer waarschijnlijk dat je bijna de hele dag aan je bureau zit. Zo lang zitten is helemaal niet goed voor onder meer het hart en de gewrichten. Geen gezond leven dus. Nu zijn er wel bureaus waaraan je kunt staan, maar de hele dag staan is ook vermoeiend. En een lange wandeling maken of sporten lukt niet iedereen. Ben je dan gedoemd?

Nee, er is nog hoop. Volgens een onderzoek van de Indiana University in de Verenigde Staten kun je de schade herstellen die je hebt gemaakt na een uur lang zitten, door vervolgens vijf minuten te lopen. Ieder uur dat je zittend doorbrengt, eindig je dus met een wandeling van vijf minuten. Werk je acht uur per dag, dan zijn dat 8 keer 5 minuten. Het gaat dus om de frequentie; het werkt niet als je na het ene uur zitten 10 minuten loopt en na het andere uur helemaal niet.

Aan het onderzoek werkten gezonde mannen mee tussen de 20 en 35 jaar, die geen overgewicht, hoge bloeddruk, hartkwalen of suikerziekte hadden. Tijdens het zitten verslechterde de bloedsomloop met 50 procent. Maar vijf minuten op ieder uur op een loopband lopen herstelde dit direct. Dit werkt dus beter dan eerst een uurtje te sporten en vervolgens enkele uren achter elkaar te blijven zitten. Stel je agendaherinneringen maar in!

 

Lees ook:Zet jij 10.000 stappen per dag?
Lees ook:Waarom sporten helpt bij balans werk en privé
Lees ook:Is forenzen goed of slecht voor de gezondheid?
Lees ook:De risico’s van een zittend beroep
Lees ook:Staand werken terwijl je op een board balanceert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.