Dynamisch zitten met de zitbal

Foto: orthocor.nl

Foto: orthocor.nl

Dynamisch zitten is een ergonomisch verantwoorde afwisseling die veel kan uitmaken voor mensen die de hele dag aan een bureau werken.

De meesten van ons zijn alleen statisch zitten gewend. We zitten de hele dag op een bureaustoel en daar krijgen we een stijve rug en een houten reet van, hoe ergonomisch verantwoord de stoel ook is. Bij dynamisch zitten hou je je rug in beweging door op een soort skippybal te balanceren.

De ergonomische zitbal is echter geen skippybal. Hij is extra stevig zodat je niet doorzakt, maar ook niet zo hard dat je niet lekker zit. Omdat er geen rugleuning is, blijven je rugspieren in beweging. Anders dan op een kruk moeten je benen ook meewerken. Die helpen je te balanceren op de bal. Je lichaam blijft op deze manier actief.

In het begin zul je rug- en buikspieren voelen die je niet eerder hebt gebruikt. Maar dat went, net als bij sporten.

De zitballen zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Je kan dus eigenlijk niet eentje  lenen van een collega die beduidend kleiner is dan jij. Bestel je er een voor thuis, dan kan je hem eventueel gebruiken voor fitnessoefeningen.

Lees ook:De risico’s van een zittend beroep
Lees ook:Hurken is de groene thee van de lichaamshoudingen
Lees ook:Blijf fit terwijl je zit
Lees ook:Excel tips en trucs
Lees ook:Staand werken terwijl je op een board balanceert

Eén reactie op “Dynamisch zitten met de zitbal

  1. Prixos

    Ik zie steeds vaker dat mensen op zo’n zitbal zitten. Maar kan je je wel lang goed concentreren op je werk dan? Aangezien je je dan ook moet focussen op je zithouding.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.