Hoe zit je perfect achter je bureau?


Je zit niet voor je plezier bijna de hele werkdag vastgekluisterd aan je bureaustoel. Dat hoort bij een kantoorbaan. Dus als je niet achter een bureau kan staan, zorg dan maar dat je perfect zit.

Hoe hoor je aan je bureau te zitten?
1. Als je voeten hangen, zit je te hoog. Kun je voeten ver naar voren strekken, dan zit je te laag. De voeten horen plat op de grond te staan. De knieen vormen een hoek van iets meer dan 90 graden. De rug is recht, de onderrug moet door de stoel ondersteund zijn.

2. Stel je stoel zo af dat het gewicht van je bovenlichaam evenredig verdeeld is over het zitvlees. De armen moeten kunnen rusten op de armleuningen terwijl je tikt.

3. De hoogte van de tafel moet zo afgesteld zijn dat je je schouders en ellebogen ontspannen kan houden.

4. Plaats de monitor dwars op een raam zodat het zonlicht niet op het scherm valt of dat je recht in de zon kijkt. Zorg dat het beeldscherm op armlengte afstand van je vandaan staat. De bovenrand van de monitor is op ooghoogte. Desnoods zet je hem op een stapel boeken. De monitor staat recht, niet gekanteld.

5. Gebruik je de telefoon veel? Vraag dan een headset aan zodat je je nek en schouders niet te veel belast.

6. De muis en het toetsenbord liggen op ellebooghoogte en plat op tafel. Gebruik een dun toetsenbord, of bij voorkeur een verzonken toetsenbord, zodat je je ellebogen en polsen niet belast.

7. Kies een geschikte muis voor het type werk dat je doet of op basis van bestaande klachten; je kan kiezen voor een symmetrische muis, gripmuis, trackball muis, penmuis et cetera.

8. Laat je adviseren over een ergonomisch of tweedelig toetsenbord als een standaard toetsenbord niet voor jouw type lichaam werkt.

9. Draag je een bril? Vraag dan een beeldschermbril bij de bedrijfsarts aan. Je ziet scherper en je voorkomt vermoeide ogen. Vergeet niet te knipperen, dan hou je je ogen vochtig. Pas de lettergrootte aan als je de tekst op het scherm niet goed kan lezen.

Afbeelding: onlinecollegecourses.com

Bronnen: desko.nl en ergonomiesite.be

Lees ook:Nek- en schouderpijn? Overweeg een ander toetsenbord
Lees ook:Zit je wel verantwoord achter een laptop?
Lees ook:De makkelijkste 1-aprilgrappen
Lees ook:Deze Windows-trucs kende je nog niet
Lees ook:Bespaar jezelf tijd met één simpele vraag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.