Agendeer meer pauzes per dag

Foto: Anna Levinzon/Flickr

Foto: Anna Levinzon/Flickr

Steek je vinger op als jij een van die mensen bent die uren achter elkaar aan je bureau kan werken. Pas op dat dit geen slechte gewoonte wordt.

Wanneer we ergens aan werken willen we niet gestoord worden. Anders raken we achter op schema. Of we zijn bang dat we onze concentratie verliezen. We neigen daarom te lang achter ons bureau te zitten. Toch hebben onze hersenen af en toe pauze nodig om scherp te blijven. Ook geeft ons lichaam aan dat het tijd is om de benen te strekken. De kunst is om die signalen niet te negeren en je lichaam een stap voor te zijn.

Om niet overwerkt te raken, adviseert Ron Friedman van Harvard Business Review iedereen om elke dag, naast de lunch, twee pauzes van minstens 15 minuten in te lassen. Eentje in het midden van de ochtend en eentje in het midden van de middag. Dat zijn de momenten dat je een energiedipje krijgt.

Wat wordt onder pauze verstaan? Weg van het bureau en bij voorkeur staand een praatje te maken met een collega. Even naar buiten gaan wordt daar ook mee bedoeld, vooral als je toch al van plan was iets te halen. Wat niet telt, is al je sociale media langsgaan, aldus Friedman. Je moet echt even afstand nemen van een beeldscherm.

Wanneer je na de pauze achter je bureau plaatsneemt, merk je dat je er weer tegenaan kunt. Je bent scherper geworden en ontdekt fouten die je vóór je pauze niet had gezien. Ook merk je dat je die 15 minuten al lang hebt ingehaald als je ziet hoeveel sneller je hierna werkt.
Vergeet je altijd pauzes te nemen? Blokkeer in je agenda dan niet alleen tijd voor je lunchpauze maar ook tijd voor de twee korte pauzes.

Lees ook:Remedies tegen computerogen
Lees ook:Zit je wel verantwoord achter een laptop?
Lees ook:Hoe red je jezelf uit een zinloze vergadering?
Lees ook:Een zittend beroep? Er is nog hoop
Lees ook:Bedrijven moedigen middagdutjes aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.