Voorkom social jetlag op maandagochtend

Foto: Akio Takemoto/Flickr CC

Foto: Akio Takemoto/Flickr CC

In deze donkere winterdagen kan ‘s ochtends op tijd opstaan een loodzware opgave zijn als je niet goed uitgerust bent. Je maakt het echter nog veel erger door op die verleidelijke sluimerknop van je wekker(radio) te drukken. Dr. Robert Rosenberg, slaapdeskundige bij Huffington Post, vertelt waarom de sluimerknop zo slecht is. Verder geeft Huff Post tips om uitgerust je werkdag te beginnen.

Wat doe je verkeerd?
Als je in je REM-slaap bent gestoord, heb je niet voldoende de kans gekregen om de indrukken van de vorige dag te verwerken. Eenmaal uit je REM-slaap geef je jezelf tien minuten extra sluimertijd door op de snooze-knop te drukken. Je voelt je echter niet méér uitgerust dan vóór die tien minuten. Die opgebroken slaapsessie heeft vervolgens een negatief effect op je stemming en je denk- en concentratievermogen. Het echte probleem ligt bij het feit dat je de wekker überhaupt nodig hebt om wakker te worden. Als je verder gezond bent, slaap je kennelijk te kort. En daar moet je iets aan doen.

Vóór het slapengaan
- Ga een half uur eerder naar bed dan je gewend bent. Ga je toch later naar bed, zet de wekker dan ook tien minuten later.
- Als er een tv op de slaapkamer staat, zet hem niet aan. Neem ook geen smartphone, tablet of laptop mee naar bed. Beter nog, gebruik ze minstens een uur voor het slapengaan niet meer. De opname van blauw licht vertraagt de aanmaak van het hormoon melatonine, dat verantwoordelijk is voor je slaapritme.
- Slaapmutsjes zijn ook funest. Je valt weliswaar sneller in slaap maar door de alcohol begint de cruciale REM-fase veel later.
- Lukt het je echt niet om in slaap te vallen, dwing jezelf er niet toe door schaapjes te tellen. Ga dan maar een boek lezen. (Heb je e-books, gebruik dan een e-reader in plaats van een tablet. E-readers geven geen blauw licht af.)
- Drink ‘s avonds of laat op de middag geen koffie. De cafeïne kan nog lang doorwerken. Drink anders cafeïnevrije koffie.
- Zorg ervoor dat je huisdier geen reden heeft om je midden in de nacht wakker te maken of te houden.
- Slaap in het weekend niet uit want dat verstoort ook je slaapritme. En op maandagochtend krijg je dan last van een social jetlag.

  Bij het ontwaken
- Dus NIET de snooze-knop indrukken.
- Een wakeup-light is speciaal gemaakt voor tijdens de donkere winterdagen. Hij simuleert de zonsopgang waardoor je ogen beter aan het licht gewend raken.
- Heb je een klokthermostaat, dan kan een opgewarmde kamer je makkelijker uit bed helpen.
- Zwarte koffie blijkt heel gezond te zijn. Als je een liefhebber bent, wat kan dan fijner zijn dan te ontwaken bij de geur van koffie? Een koffieapparaat met een timer kan je daarbij helpen.
- Dr. Rosenberg stelt ook voor om de wekker buiten handbereik te plaatsen.

Lees ook:Nachtwerk? Eerst een koffieslaapje
Lees ook:Waarom je altijd zo moe bent
Lees ook:De leukste 1-aprilgrappen tot nu toe 2015
Lees ook:Post-It® notes bewaren met Evernote
Lees ook:Kopje koffie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.