De ideale kantoorruimte

Hoe ziet de ideale kantoorruimte eruit? Wat mag er niet ontbreken in een productieve en gelukkige organisatie?

Veel wereldwijde onderzoeken door de jaren heen hebben vastgesteld wat onmisbaar is in een organisatie met gelukkige en gezonde kantoormedewerkers. Huffington Post heeft die factoren op een rijtje gezet.

Huffington Post/Getty

Huffington Post/Getty

Ramen
Iedere kamer zou een raam moet hebben. Veel daglicht overdag zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt en dus beter uitgerust bent. (Northwestern University Chicago)

Planten
Een ruimte met groene planten maakt je blijer dan eentje zonder planten. Persoonlijk word ik blijer van een plant die ik zelf heb mogen uitkiezen. (Texas State University)

Wanden of schotten
Medewerkers werken prettiger in een ruimte waar het geluid kan worden gereduceerd met allerlei types afscheidingen. (National Institute of Occupational Health, Kopenhagen)

Warme verlichting
In tegenstelling tot het felle licht van een TL-buis werkt verlichting die meer op daglicht lijkt, beter op je werkprestatie. (Northwestern University, Chicago)

Kleur
Kleuren hebben effect op je psychische gesteldheid.  De kleur blauw heeft effect op je intelligentie, geel doet dat met je creativiteit. Rood heeft lichamelijke impact en groen brengt je in balans. (University of Derby)

Persoonlijk tintje
Een werkplek waar je een persoonlijk tintje aan mag geven met een fotolijst, een poster/schilderij of een eigen plant, maakt je aanzienlijk productiever. (University of Exeter)

Variatie in werkplekken
Werknemers moeten kunnen kiezen tussen verschillende ruimtes. Ze moeten van een open werkruimte naar een af te sluiten kamer kunnen gaan. Dat hangt af van het soort overleg dat je houdt of het type werk dat je doet. (NBBJ)

Kunst
Kunst aan de muur wordt vaak onderschat. Kijken naar een gewaardeerd kunstwerk werkt in op je cognitieve vaardigheden. (University of Michigan)

Lees ook:Park en bos verminderen stress
Lees ook:Coffitivity: haal de ambiance van de koffiezaak in huis
Lees ook:Met deze tafel heb je geen airco nodig
Lees ook:Wat te doen tijdens de donkere dagen
Lees ook:Trek alle aandacht met een bedrukte presentatiewand: 6 tips

3 reacties op “De ideale kantoorruimte

 1. TLoutlet.nl

  Goede verlichting bepaalt voor een groot gedeelte je energieverbruik en is van groot belang voor je gezondheid.

  Laat daarom altijd zo veel mogelijk natuurlijk daglicht binnenvallen op je werkplek en compenseer het tekort aan daglicht met voldoende, goed kunstlicht.

  Dit kan goed door TL lampen te gebruiken in combinatie met bureaulampen. TL lampen maken op dit moment meer dan de helft van de totale verlichting op de wereld uit. Te goedkope TL lampen met magnetische voorschakelapparatuur veroorzaken echter hinderlijke flikkeringen in het licht, zijn duur in gebruik en leiden tot brandgevaar. Gebruik daarom altijd duurzame TL lampen met moderne hoogfrequente voorschakelapparaten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kantoorartikelen

  Goede tips. Zelf vind ik het ook fijn als alle apparaten die afleiden, zoals: Printers, scanners en andere apparaten op een afgesloten ruimte zijn geplaatst.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Prixos.be

  Leuk artikel! Elk kantoor is anders ingericht, maar ik vind ook dat elk kantoor wel moet voldoen aan bovenstaande eisen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.