Bedrijven moedigen middagdutjes aan

Foto: Timothy Krause/Flickr

Foto: Timothy Krause/Flickr

Middagdutjes op het werk zijn in Nederland nog geen begrip, maar elders in de wereld hebben bedrijven door dat een schoonheidsslaapje meer oplevert dan een gewone pauze.

Een korte nacht of helemaal geen nachtrust zorgt dat je vlak na de lunch achter je bureau begint te knikkebollen. Het enige wat je zou willen, is even ergens gaan liggen en dan de oogjes dichtdoen. Als dat mogelijk was, zou je binnen een half uur weer vol energie aan het werk zijn.

In Japan, waar werkende mensen ‘s nachts gemiddeld zes uur en 22 minuten slapen, zijn steeds meer bedrijven ervan overtuigd dat een powernap van twintig minuten gunstig is voor de werkprestaties van hun medewerkers, zoals bij Okuta, een aannemersbedrijf. Bij internetbureau Hugo mag het personeel een siësta van een half uur houden tussen één en vier uur ‘s middags.

Sommige organisaties hebben bedden en sofa’s op de werkvloer terwijl er in het zakendistrict van Osaka en Tokyo heuse cafés met bedden bestaan. Zoals het Ohirune Café Corne in Tokyo waar je voor 160 yen per 10 minuten een bed mag uitkiezen, en voor 100 yen extra een pyjama kan huren. Er wordt niet bij vermeld of de werknemers dan ook later naar huis mogen gaan, maar ik ga ervan uit dat er gecompenseerd moet worden voor de niet gewerkte tijd.

Hoe zit het met de slaapkoppen in Nederland? De aanbevolen acht uur slaap per nacht halen wij niet. Werkende Nederlanders van 25 tot 35 jaar slapen gemiddeld 6 uur en 58 minuten. Mensen met snurkende partners en ouders van baby’s en jonge kinderen veel korter om de vanzelfsprekende redenen. Een kort middagdutje zou voor deze mensen heel welkom zijn.

Gaap. Werden siësta’s hier ook maar geoorloofd.

Via The Guardian

Lees ook:Wetenschappers: sommigen beginnen hun werkdag te vroeg
Lees ook:Werknemer betaalt mee aan kwaliteitskoffie
Lees ook:Bescherm die mooie ogen!
Lees ook:Nachtwerk? Eerst een koffieslaapje
Lees ook:Wen eerder aan de zomertijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.