Ben jij een happyholic?

 taylormackenzie CC BY-SA 2.0

Een happyholic is meer gemotiveerd door een prettige werkomgeving met leuke collega’s om zich heen dan door een bonus of een lease-auto. Hoe houdt een organisatie deze mensen dan tevreden?

Onder de generatie Y, mensen die geboren zijn tussen 1985 en 2000, kom je veel medewerkers tegen die hun baan als het verlengstuk van hun privéleven zien. Ze hechten meer waarde aan een goede werksfeer, sympathieke collega’s en motiverende leidinggevenden dan hun oudere collega’s. Door hun jonge leeftijd is het vinden van een andere baan tenslotte geen obstakel. Deze groep hou je dus niet vast met financiële beloftes maar met geluk in hun werk.

In het boek Happyholics beschrijft Itamar Sharon wat organisaties en managers eraan kunnen doen om happyholics tevreden te stellen en daarmee binnenboord houden. Hij pleit voor persoonlijk contact, waardering, vrijheid, zingeving en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Happyholics willen liever een baan waarin zij gelukkig zijn dan een bonus.

Itamar Sharon is zelf een happyholic die ooit bij zijn werkgever wegging. ‘Ik baalde omdat ik altijd heb geloofd dat ik werk zou gaan doen dat ik leuk vind. Dat ik ’s ochtends met plezier naar mijn werk ga en me energiek voel wanneer ik die plek weer verlaat. Ik wil op zondagavond het gevoel hebben dat er weer een leuke week staat te wachten, vol uitdagingen, en dat ik maandagochtend moeiteloos mijn bed uit kom.’Volgens de auteur moet een organisatie deze medewerkers niet paaien met een beetje meer geld als de werkomstandigheden verder slecht zijn. Het is uiteindelijk de organisatie die profiteert van gelukkige werknemers, want die zijn productiever en creatiever.

itamarsharon-hh  Happyholics – Leidinggeven aan mensen die het niet doen voor   de poen is uitgebracht door Uitgeverij Haystack en kost 16,50 euro.

Foto: taylormackenzie/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Hoe breng jij je lunchpauze door?
Lees ook:Lompheidsbelasting
Lees ook:Te ziek voor werk, niet voor Facebook
Lees ook:Thuiswerken is niet voor iedereen
Lees ook:Stop met zeuren. Ga nieuw organiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.