Maak jezelf goud waard

Lars Plougmann BY-SA 2.0

Hoe maak je van jezelf een gouden collega? Volg deze vijf tips en je collega’s en manager laten je niet meer gaan. Behalve wanneer je op vakantie wilt natuurlijk.

Iedereen is vervangbaar. Dat geldt voor alle functies. Toch doet het pijn als iemand vertrekt die buitengewoon goed is in zijn vak. Er zijn van die collega’s die niemand graag ziet gaan. Daar zijn ze te waardevol voor. Met de volgende tips van Business Insider zorg je ervoor dat jij die ene collega bent die je manager niet kwijt wil. Wat voor functie je ook hebt.

1.  Wees niet arrogant
Je hebt een flinke dosis zelfvertrouwen en je weet precies hoe alles werkt binnen jouw bedrijf. Daarom klopt iedereen bij je aan. Maar vertel je collega’s niet dat je alles beter weet dan zij. Dat is niet alleen onbeleefd. Je maakt jezelf niet bepaald geliefd, ook niet bij je leidinggevende. Laat de mensen zelf uitmaken dat je inderdaad de beste bent.

2. Blijf leren
Volg geschikte vakopleidingen en leergangen. Ten eerste krijg je er meer vaardigheden bij. Hiermee toon je ook aan dat je openstaat voor persoonlijke ontwikkeling en dat je hier graag wilt blijven werken.

3. Wees geïnformeerd in plaats van intelligent
Je hoeft geen hoog IQ te hebben om steengoed te zijn in je vak. En heb je wel een hoog IQ, dan betekent dat nog niet dat je je functie ook uitstekend kan vervullen. Hou jezelf altijd via het intranet op de hoogte van ontwikkelingen binnen je bedrijf en lees de mails en memo’s.

4. Weet wie je collega’s zijn
Leer nieuwe collega’s meteen kennen. Weet ook wie je op kantoor kan vertrouwen en wie er roddelt. Blijf altijd discreet.

5. Leer het vakjargon
Als je precies weet wat er met welke term bedoeld wordt en die op de juiste wijze weet toe te passen, dan hoor je op die plek en ben je zelfs goud waard.

Bron: businessinsider.com
Foto: Lars Plougmann/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Durf vaker nee te zeggen
Lees ook:Onmisbare carrièretips van Girlboss
Lees ook:Zakelijke omgangsvormen: hoe heurt het?
Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Kantoorpolitiek vind je overal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.