Radio luisteren op kantoor kost geld

 Mark Sebastian

Denk je dat je op het werk zomaar de radio kan aanzetten, dan kan dat je werkgever duur komen te staan. Een factuur van Buma is dan een mogelijk gevolg.

Buma is het Bureau voor Muziekauteursrechten. Buma zorgt ervoor dat aangesloten muziekcomponisten, songtekstschrijvers en muziekuitgevers vergoeding ontvangen voor het openbaar maken van hun muziek. Buma incasseert die vergoedingen bij bedrijven en winkels waar muziek wordt afgespeeld op cd, mp3-speler, via internet of via de radio of televisie. Dat gebeurt ook als de muziek van een aangesloten muziekauteur nooit gedraaid wordt en het maakt ook niet uit of je naar Nederlandse of buitenlandse zenders luistert.

Het luisteren naar de radio (ook internetradio) of een muziekzender op tv in een werkruimte waar 1 tot en met 10 personeelsleden werken of in een andere ruimte van maximaal 100 vierkante meter, kost 101 euro per jaar. Een radio die aanstaat in een klein bedrijfsrestaurant of kantine kost 406 euro, in een groot bedrijfsrestaurant tot 1600 vierkante meter kost 1218 euro per jaar. Muziek in een hal of lift kost 203 euro per jaar.*

Dus, als het bij jou op kantoor niet is toegestaan om naar de radio te luisteren, dan kan dat zijn omdat je werkgever geen overeenkomst met Buma heeft gesloten voor het afspelen van muziek.

Voor de collega’s die niet van muziek in de werkruimte houden kan het een verademing zijn dat de radio niet aan mag staan. Mocht het zijn dat hun werkgever toch hun klacht over geluidsoverlast negeert, dan kunnen deze medewerkers zich nog beklagen bij de Stichting Bescherming Akoestisch Milieu, een belangenvereniging die streeft naar de afschaffing van muziek in openbare ruimtes.

* Kijk op bumastemra.nl voor alle tarieven.

Foto: Mark Sebastian/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Bedrijfsuitjes leg je voortaan vast met de camera drone
Lees ook:Een kijkje bij Google Amsterdam
Lees ook:‘s Werelds grootste bureau staat in dit kantoor
Lees ook:Thuiswerken in de zon? Hier is zonwering voor je laptop
Lees ook:Zo krijg je dat vervloekte liedje uit je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.