Hoe ziet het ideale kantoor eruit?

Chinwag CC BY 2.0

In Nederland worden er voortdurend nieuwe kantoren gebouwd. Van buiten mogen ze er misschien indrukwekkend uitzien, voor de kantoormedewerker geldt alleen dat een kantoor ook een fijne en vooral gezonde werkplek is. Waar moet zo’n fijne en gezonde werkomgeving aan voldoen?

1. Het stimuleert beweging
De hele dag zitten is slecht. Een moderne werkplek maakt dat je zitten afwisselt met staan en lopen. Er is keuze uit gewone overlegtafels en hoge statafels. De printer staat verder weg van de bureaus. De printer/kopieermachine staat overigens in een geluiddempende nis.Werknemers worden aangemoedigd samen te sporten en hardloopclubjes op te richten.

2. Het lijkt op een campus
Op een universiteitscampus zijn het laboratorium, de mensa, de lokalen, en het auditorium ieder in aparte gebouwen of vleugels. In de meeste kantoorgebouwen zijn alleen het bedrijfsrestaurant en de fitnesszaal op een aparte etage, meestal de begane grond, te vinden. Maar waarom niet ook een aparte verdieping voor vergaderzalen, een verdieping voor stilteruimtes, eentje voor de ontspanningsruimte en eentje voor open werkplekken? Iedereen weet zo waar ze aan toe zijn als ze een bepaald gebied betreden.

3. Het stimuleert fysiek welzijn
Kantoormedewerkers brengen gemiddeld 7 uur per dag in het kantoorgebouw door. Met duurzaam design alleen kom je er niet en moet niet zijn doel voorbij schieten. De werknemer moet er ook kunnen werken. De kamertemperatuur moet plaatselijk te regelen zijn. Kamerplanten zuiveren de lucht. De ramen moeten open kunnen om een ruimte te luchten. En iedere werknemer heeft recht op daglicht, verstelbaar kantoormeubilair en gezond voedsel bij lunchvergaderingen.

4. Maar ook mentaal welzijn
Vriendschap en wederzijds respect op het werk is net zo belangrijk voor de mens als in zijn privĂ©leven. Wie gepest of gemeden wordt, moet om hulp kunnen vragen. Een ontspanningsruimte biedt de werknemer de kans om met andere collega’s te socializen. Overwerken wordt niet aangemoedigd. Wie toch langer op kantoor moet blijven, zou de volgende ochtend later op kantoor mogen verschijnen.
Personeel moet de kans krijgen een innoverend idee te pitchen bij de directie.

5. Het bestaat uit schoon en veilig materiaal
Het tapijt en de gordijnen zijn hypoallergeen en de muurverf is niet giftig. Dat laatste geldt ook voor de chemische schoonmaakmiddelen die gebruikt worden op de bureaus en tafels. De toiletten worden twee keer per dag schoongemaakt.

Gebaseerd op: Fastcoexist.com
Foto: Chinwag/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Dit kantoorontwerp heeft geen stoelen
Lees ook:Een printer die in je hand past
Lees ook:Haal de 3D-printer in huis
Lees ook:Comfortabel werken doe je in een worklounge
Lees ook:De makkelijkste 1-aprilgrappen

4 reacties op “Hoe ziet het ideale kantoor eruit?

 1. Anne Brugman

  Wat betreft punt 2: veel mensen vinden het juist een voordeel dat op kantoor alle werknemers uit verschillende lagen bij elkaar komen. Op deze manier waarborg je een informele sfeer.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Martijn van Andel

  Wij hebben sinds kort de mogelijk om staand te werken aan verstelbare bureaus. Dit is echt ideaal tegen de 4 uur dip!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Elisa

  Mijn ideale kantoor. Ruimtelijk, genoeg afleiding voor in de pauze met natuurlijk het liefst een tafeltennis tafel!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.