Het beste moment voor een gesprek met de baas

franky242
Waardoor komt het dat je niet de gewenste respons krijgt op een mailtje? Op welk tijdstip moet je zeker geen brainstormsessie houden? Wat is het gunstigste moment voor een sollicitatiegesprek? Het maakt schijnbaar heel wat uit op welk moment van de dag je iets moet doen om het gewenste resultaat te krijgen.

Wil je een belangrijk mailtje uitsturen waarop iedereen moet reageren? Volgens Yesware, een e-mail tracking softwarebedrijf, dat 500 duizend e-mails heeft onderzocht, kun je dat het beste doen tussen 6 en 7 uur in de ochtend. In de e-mailopties kun je de verzending inplannen. De respons in de ochtend is 45% hoger dan later op de dag. Dat komt omdat je op dat moment minder concurrentie hebt.

Wil je je baas om een bonus vragen?
Volgens onderzoekers aan Harvard University en de University of Utah kun je het beste een dergelijk gesprek in de ochtend voeren, mits de bonus terecht zou zijn. Het moreel bewustzijn is in de ochtend het grootst. In de middag raken mensen geestelijk vermoeid en worden daardoor onredelijker.

Heb je een sollicitatiegesprek?
Zorg dan ervoor dat je een van de eersten bent en plan de afspraak in voor een ochtendgesprek. Onderzoekers aan de University of Pennsylvania’s Wharton School and Harvard Business School dat sollicitanten die aan het einde van de dag hun gesprek hadden, lager scoorden. De beoordelaars hebben de neiging om iemand een hoge score te onthouden als ze voorafgaand al een heleboel hoge scores hebben gegeven, zelfs als die persoon net zo goed heeft gepresteerd als zijn voorgangers. Dit wordt narrow bracketing genoemd.

Ga je brainstormen?
Je zou denken dat je nooit ‘s middags moet brainstormen omdat iedereen te moe zou zijn. Maar het tegendeel bewijst een publicatie van Albion College and Michigan State University. Voor betere creatieve resultaten kun je het beste een sessie aan het einde van de middag houden. Je bent beter in creatief denken als je de energie niet hebt om hard na te denken. Je gaat vanzelf naar de eenvoudigste oplossing en meestal is dat de meest innovatieve.

Moet je een lastige knoop doorhakken?
Doe dat nooit wanneer je honger hebt want dan kun je niet helder genoeg nadenken. Dat blijkt uit een onderzoek van Columbia Business School naar beïnvloedingsfactoren op rechterlijke uitspraken. De succesvolste momenten zijn ‘s ochtends na het ontbijt en ‘s middags na de lunch.

Grote vergadering?
Plan dat nooit in op maandagochtend om 9 uur. Dat zegt online vergaderapplicatie WhenIsGood. Ten eerste hebben de deelnemers te weinig tijd om zich voor te bereiden. En dat is weer zonde van jouw tijd. Wat is dan het meest geschikte moment? Dinsdag om 15.00 uur. Dan heb je de grootste kans op een volle bak en het beste resultaat.

Bron: inc.com/fastcompany.com
Foto: franky242/freedigitalphotos.net

Lees ook:Piekeraars hebben hoge intelligentie en grotere overlevingskans
Lees ook:Kantoorpolitiek vind je overal
Lees ook:Agendeer meer pauzes per dag
Lees ook:Bestrijd de zondagavond blues
Lees ook:Zakelijke omgangsvormen: hoe heurt het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.