Trucs om details beter te onthouden

Foto: Steven Depolo/Flickr CC

Foto: Steven Depolo/Flickr CC

Waar heb je je sleutels gelaten? Wie moest je ook alweer bellen? Kleine dagelijkse details onthouden lijkt onhaalbaar. Toch kan iedereen, jong en oud, het zichzelf aanleren met de volgende trucs.

Merk je ook dat je de kleinste dingen vergeet? Je maakt kennis met een nieuwe collega en vergeet al snel zijn naam. Je weet niet meer in welke winkel je die leuke broek hebt gezien. Je kan je niet meer herinneren op welke pagina in de krant dat interessante artikel stond. Je vergeet zelfs waarvoor je de kamer uitliep. Ik heb er zelf iedere dag last van.

Er zijn ouderwetse trucs om dit soort triviale details te onthouden. En er komt geen enkele app aan te pas.

1. Je maakt kennis met iemand.
Kijk de persoon aan als je elkaars handen schudt. Herhaal zijn naam hardop. Kan je het niet verstaan, vraag hem het voor je te spellen en zeg het vervolgens hardop en laat je eventueel door hem corrigeren.

2. Wie zei dat ook alweer?
Vertelt iemand je een verhaal, kijk die persoon dan aan en spreek in je hoofd zijn naam uit zodat je zijn naam associeert met zijn verhaal. Zo onthoud je wie het was die iets tegen je had gezegd.

3. Straatnamen en huisnummers onthoud je het beste door het hardop te lezen of te zingen.

4. Vraagt iemand iets van je, schrijf de vraag op een stukje papier en lees het hardop terug.

5. Leg je je sleutels of je pasje ergens neer, volg dan je hand met je ogen. Wedden dat je dan niet vergeet waar je het gelaten hebt. Het helpt ook door tegen jezelf te zeggen waar je het neerlegt.

Het kan gĂȘnant zijn als er mensen om je heen zijn maar hardop praten is eigenlijk de sleutel. Het dwingt je meer stil te staan bij wat je doet. Probeer het zelf eens.

Lees ook:Je vergeet nooit meer een naam
Lees ook:Onthoud namen sneller met deze tips
Lees ook:Gebruik psychologie om iemand te overtuigen
Lees ook:Verdeel je tijd beter
Lees ook:Open niet te veel webpagina’s tegelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.