Je vergeet nooit meer een naam

Foto: Twentieth Century Fox

Er zijn wetenschappelijk ondersteunde tips om nooit meer een naam te vergeten.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je wordt voorgesteld aan iemand. Je hoorde zijn naam wel maar je luisterde eigenlijk niet. Vervolgens raak jullie aan de praat maar het gesprek is al zo ver gevorderd dat het nu te gênant is om nog eens naar zijn naam te vragen. Herkenbaar? Gelukkig zijn hier tips om namen te leren onthouden om ze nooit meer te vergeten.

Allereerst, als je met iemand kennismaakt, kijk de persoon in kwestie aan. Is er iets wat aan hem of haar opvalt? Zijn hipsterbaard misschien, of haar volle lippen?
Ten tweede, laat je niet afleiden door iets of iemand anders. Vraag anders nog eens hoe hij/zij heet.
Ten derde, maak oogcontact en schep een band met de ander. Vind je hem/haar sympathiek?
En ten slotte, associeer de naam met iets unieks. Heet iemand bijvoorbeeld Tom, denk dan aan het nummer Major Tom van David Bowie en zing (in je hoofd) “This is ground control…” Wedden dat je zijn naam nooit meer vergeet?

Je hersenen maken  op hetzelfde moment een momentopname en coderen de informatie. Die informatie wordt nu opgeslagen in het langetermijngeheugen. De reden dat we een naam snel vergeten is omdat we de zojuist verkregen informatie in het kortetermijngeheugen opslaan. Dat laatste is een rommellade waar je niets in terug kan vinden.

Is de naam van je collega toch nog in je kortetermijngeheugen terechtgekomen omdat je niet zat op te letten, dan zul je eerlijk moeten zijn. Zorg er deze keer wél voor dat je hem onthoudt.

 

Lees ook:Onthoud namen sneller met deze tips
Lees ook:Gebruik psychologie om iemand te overtuigen
Lees ook:Nooit meer een naam verkeerd uitspreken
Lees ook:Wie zijn de assistenten van de beroemdste hoofdredacteur?
Lees ook:Amerikaanse secretaresse jarenlang omgekocht door DEA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.