Piekeraars hebben hoge intelligentie en grotere overlevingskans

Overbezorgdheid kan een teken van hoge intelligentie zijn. Dat hebben eerdere studies al bewezen. Maar piekeren blijkt ook een nut te hebben.

In 2014 deden honderd studenten aan de Lakehead University in Ontario Canada mee aan een psychologisch onderzoek. Het viel de onderzoekers op dat de studenten die over van alles piekerden, hoog scoorden op de verbale intelligentietest. Psychiaters in New York kwamen in 2012 tot dezelfde conclusie. De extreme bezorgdheid was ook in hun onderzoek te vinden bij mensen met hoge intelligentie. De Amerikanen constateerden nog iets. Piekeren zou ook een overlevingsinstinct zijn.

Piekeraars voelen een bedreiging sneller aankomen dan onbekommerde mensen. Ze ruiken brand zelfs eerder. In hachelijke situaties denken piekeraars aan allerlei gevolgen en zoeken ze de beste uitweg. Hun hogere intelligentie maakt dat mogelijk. In plaats van één brok zenuwen zijn tobbers bij een dreigend gevaar dus de schildwacht van de mensen in hun directe omgeving.

Hoewel piekeraars zelf helemaal gek worden van hun eindeloze gedachten is het voor de naaste omgeving eigenlijk een deugd om zo’n knappe kop in de buurt te hebben.

 

Foto: Anton Petukhov/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Goede probleemoplossers zijn slim, empathisch en nieuwsgierig
Lees ook:Onze intelligentie daalt
Lees ook:Zijn hoge hakken wel of niet schadelijk?
Lees ook:Aantekeningen met de pen beter voor je geheugen
Lees ook:Leer los te laten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.