Gebruik psychologie om iemand te overtuigen

mark sebastian CC By-SA 2.0

Stel, je wilt iemand overhalen iets voor je te doen, iemand aanzetten tot een actie. Hoe pak je dat aan? Voor de een gaat dat makkelijker af dan voor de ander. Maar het is eigenlijk een kwestie van inzicht in de menselijke psyche. Met de volgende manipulerende technieken bezit je in no-time overtuigingskracht.


1. Onthoud de naam 

Als iemand zich aan je voorstelt, dan werkt het in je voordeel als je zijn naam onthoudt. Door deze persoon vervolgens bij de naam te noemen terwijl je een verzoek doet, voelt hij zich gevleid. Je benut de ‘self serving bias’ die deze persoon op dat moment heeft, de neiging om jezelf in een goed daglicht te zien. Deze persoon denkt dat jij zijn naam hebt onthouden omdat hij met zijn persoonlijkheid indruk op je heeft gemaakt. Hij ontwikkelt nu een ‘liking’ voor je en zal sneller instemmen met je verzoek. Die ‘liking’ ontstaat ook als jullie dezelfde voornaam of hetzelfde sterrenbeeld hebben.


2. “Maar dat moet je natuurlijk zelf bepalen”

Als je je verzoek afsluit met “maar dat moet je zelf weten”, gebruik je de ‘but-you-are-free-techniek. Hiermee benadruk je iemands eigen keuzevrijheid. Je geeft hem niet het gevoel dat je hem probeert over te halen. Mensen hebben de neiging fel te reageren op een bedreiging van hun keuzevrijheid. Dit heet reactance, een opstandig gedrag. Met de but-you-are-free-techniek voorkom je dit gedrag.


3.Disrupt then reframe

De disrupt-then-reframe-techniek is de meest effectieve beïnvloedingstechniek. Eerst veroorzaak je lichte verwarring (disrupt). Daarna doe je je  verzoek in een iets andere bewoording (reframe). Vooral de disrupt is belangrijk. Deze techniek hebben de bedenkers Davis en Knowles getest met een deur-aan-deur-verkoop. Normaal zegt een verkoper:  ”koop deze kaarten voor 3 dollar per 8 stuks”. Maar als je “koop deze kaarten voor 300 cent per 8 stuks, dat is pas een koopje” hoort, raak je licht verward.  Vervolgens kost het energie om een beslissing te nemen in deze situatie. Daardoor ben je gevoeliger voor het verzoek en ben je eerder geneigd in te stemmen. Taalfoutjes en verkeerde benamingen werken ook als een disrupt; daarmee haal je iemand uit zijn routine en zet hem daarna op het gewenste spoor.

Foto: mark sebastian/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:Verwijderingen op Google van start gegaan
Lees ook:Trucs om details beter te onthouden
Lees ook:Onthoud namen sneller met deze tips
Lees ook:Je vergeet nooit meer een naam
Lees ook:De mooiste digitale uitnodigingen verstuur je met Paperless Post

2 reacties op “Gebruik psychologie om iemand te overtuigen

    1. Lea Latumahina

      Dat is fijn! Ik heb de link meteen aangepast. Bedankt daarvoor.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.