Stuur die tegendraadse collega ‘van het eiland af’

Golf Resort Achental CC BY SA 2.0

Hoe ga je om met een collega die niets bijdraagt aan het project en je werkprestaties in de weg staat? Het klinkt hard maar uit het team zetten is dan echt de beste oplossing, zegt bedrijfscoach Dan Kennedy in zijn boek ‘No B.S.’ 

Ieder bedrijf heeft wel een medewerker die prima zelfstandig kan werken, maar niet in teamverband. Deze persoon gedraagt zich recalcitrant, voegt niets toe aan de teamprestatie en roddelt ook nog eens over andere collega’s. Je kan elkaar feedback geven en op teambuildingsessies sturen. Maar dat is voor de lange termijn. Als projectteam heb je een doel te bereiken. Dat doel is niet het verbeteren van interpersoonlijke communicatie maar het projectdoel zelf. Besteed dus geen kostbare uren aan discussies en interventies, maar pluk die ene persoon gewoon uit het team, zegt Dan Kennedy.

Het volgende klinkt kort door de bocht maar het moet wel gebeuren. De ‘giftige’ collega moet je al in een vroeg stadium ‘van het eiland af elimineren’, zoals dat in Expeditie-Robinson-termen genoemd wordt. Anders raakt het hele team gedemotiveerd.

In het belang van het hele team zou de teamleider aan het begin van een project persoonlijk met ieder teamlid moeten kennismaken. Zoals een HR-professional dat doet, moet je als teamleider het kaf van het koren kunnen scheiden. Zo zorg je voor een goede samenstelling waarbij iedereen toegewijd is aan het project. Maar soms heb je het niet voor het zeggen en is het team van tevoren samengesteld. De teamleider moet dan goed opletten als er wrijving binnen het team is en wie dat veroorzaakt. Feedback geven is belangrijk maar neem wel maatregelen. Loopt het project hierdoor weer achter, dan is het over en uit.

 

Bron: Dan Kennedy – No B.S. – Time Management for entrepreneurs
Foto: Golf Resort Achental/Flickr CC BY SA 2.0

Lees ook:Hoe breng jij je lunchpauze door?
Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Skype Translator brengt de wereld dichterbij elkaar
Lees ook:Hoe red je jezelf uit een zinloze vergadering?
Lees ook:Kantoorpolitiek vind je overal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.