Wat zakelijke reizigers over Japan moeten weten

Foto: strikeael/Flickr CC by 2.0

Foto: strikeael/Flickr CC by 2.0

Japanners hebben veel strenge omgangsvormen. Die hebben onder andere betrekking op relatiegeschenken en tafelmanieren. Mocht je naar Japan afreizen, dan zijn er dingen die je moet weten zodat je je gastheer of gastvrouw niet beledigt.

Hier zijn enkele voorbeelden.

1. Je moet altijd een geschenk voor je gastheer of gastvrouw meenemen. Het moet verpakt zijn als een cadeautje als dank voor de gastvrijheid. Als je zelf een geschenk krijgt aangeboden, laat eerst zien dat dat helemaal niet hoefde maar neem het uiteindelijk wel aan.

2. Je mag nooit een drankje voor jezelf inschenken. Dat moet een ander voor je doen. Wacht met drinken tot iemand “kanpai” (proost) zegt.

3. Bij het eten van noedelsoep hoor je te slurpen. Anders denkt de gastheer dat je het eten niet lekker vindt, wat kwetsend is. Maar, in tegenstelling tot andere Aziatische landen, is boeren aan tafel in Japan niet acceptabel.

4. Er zijn speciale sloffen voor de wc. Als je ze ziet liggen, moet je de huissloffen uittrekken en de wc-sloffen aan.

5. In Japan is het onbeleefd om je neus te snuiten in het bijzijn van anderen. Zij vinden het zelfs walgelijk. Als je flink verkouden bent, zoek dan gauw een wc op waar je privacy hebt.

6. Fooi geven wordt als onbeschoft beschouwd. Wil je toch iemand belonen, geef dan een cadeautje.

7. Lopend eten en drinken wordt niet geaccepteerd. Alleen een ijsje eten terwijl je over straat slentert, wordt gedoogd.

Dit waren zeven voorbeelden. 7 is in Japan een geluksgetal. Het cijfer 4 is daarentegen een ongeluksgetal en moet vermeden worden. Het Japanse woord voor vier (shi) klinkt namelijk hetzelfde als het Japanse woord voor dood. Het cijfer 9 (ku) klinkt als pijn. Daarom is het cijfer 49 de ergste combinatie voor een Japanner. In vrijwel geen enkel gebouw kom je een 49e verdieping of kamernummer 49 tegen. In een ziekenhuis wordt het cijfer 43 vermeden omdat dit klinkt als het Japanse woord voor miskraam (shishan). Bang zijn voor het cijfer 4 wordt ook wel tetrafobie genoemd.

Weten we dat ook weer.

Leer meer Japanse omgangsvormen op Japanology.nl .

 

Lees ook:Wat je in Japan niet moet doen
Lees ook:Zakelijke omgangsvormen: hoe heurt het?
Lees ook:Een laptophouder voor in bed
Lees ook:De leukste koffiesites voor de koffiepauze
Lees ook:Hoe trek je aandacht met je e-mail?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.