Russische omgangsvormen die je moet kennen

Andrey/Flickr CC BY 2.0

Heb je een reis naar Rusland gepland of krijg je Russen op bezoek, dan heb je waarschijnlijk al een paar Russische woordjes geleerd om indruk te maken. Maar dat zal niet genoeg zijn. Het is misschien verstandig om ook enkele Russische omgangsvormen te leren.

Russen hebben omgangsregels die we in West-Europa niet kennen. Auteur Richard Lewis kan je vertellen wat je beter niet kunt doen als je in Rusland bent. Hier een paar van zijn tips uit zijn boek When cultures collide: leading across cultures.

1. Draag je jas niet binnenshuis. Al sta je te rillen van de kou, trek hem uit en hang hem op zodra je binnenkomt. Heb je het echt koud, drink dan wodka. Dat is geen geintje.

2. Sta en loop niet met je handen in je zakken. Koop goede handschoenen of echte Russische handwarmers.

3. Hou je benen bij elkaar als je zit. Rust je enkel niet op de knie, laat de schoenzolen niet zien en raak het zitvlak niet aan met je schoen.

4. Fluit nergens. Het klinkt als een vrijheidsbeperking maar aan fluiten doen de Russen niet. Nou, misschien als ze alleen thuis zijn.

5. Eet niet op het gras. Picknicken in Rusland kun je dus vergeten.

6. Vraag nooit waar de wc is, en helemaal niet aan iemand van het andere geslacht. Niet echt efficiënt maar je zult zelf op zoek moeten gaan.

7. Schud de handen met iedereen die je net ontmoet hebt, zelfs als niet bent voorgesteld. Je wilt het misschien niet omdat het ijskoud is, maar ook als je buiten bent moet je je handschoenen uittrekken als je de handen schudt.
Mannen schudden pas de hand van een vrouw als zij het initieert.
Schud geen handen in de deurpost want dat brengt ongeluk.
Als je met z’n tweeën bent en je ontmoet twee andere mensen, zorg er dan voor dat de armen elkaar niet kruisen. Dat brengt ongeluk.

Bronnen: The Moscow Times/Business Insider

Lees ook:Hoe ga je zuiniger om met de papieren handdoek? [VIDEO]
Lees ook:Indruk maken met lichaamstaal
Lees ook:Nek- en schouderpijn? Overweeg een ander toetsenbord
Lees ook:Wat te doen als je je iPhone (even) kwijtraakt
Lees ook:Waarom je collega het altijd koud heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.