Weet wanneer je te veel praat

Foto: Sharon Mollerus/Flickr CC

Wanneer je ergens mee zit, lucht praten enorm op. Dan is het fijn als je je hart bij iemand kan uitstorten. Maar weet wanneer je je punt hebt gemaakt en de ander niet langer moet ophouden. Dat zegt Mark Goulston, psychiater en auteur van het boek Just Listen. 

De drie fases
Volgens Goulston lucht je je hart in drie fases. In de eerste fase ben je ter zake. Je merkt dat het praten helpt. Daarna begin je uit te weiden. Dat is de tweede fase. Je hebt niet door dat je gesprekspartner nauwelijks meer luistert. Je komt in de derde fase terecht wanneer je vergeten bent waar je mee zat. Je merkt ook dat de ander zijn aandacht heeft verloren.

Als je merkt dat je in deze fase bent gekomen, zou je de aandacht op de ander moeten vestigen opdat je de monoloog verandert in een dialoog. Maar wat doen de meesten van ons als we in de derde fase belanden? Impulsief praten we door in de hoop de aandacht opnieuw te trekken.

Dopamine
Waarom doen we dat? Dat komt door het hormoon dopamine, dat vrijkomt tijdens het praten over jezelf. Dit gelukshormoon is de reden dat je je prettig voelt en daarom niet graag ophoudt met praten.

Stoplicht
Goulston bedacht hiervoor het stoplichtmodel. In de eerste 20 seconden dat je praat, de eerste fase, is het licht groen. Je bent ter zake en je gesprekspartner heeft er iets aan. De volgende 20 seconden is het licht oranje. Als je dan nog aan het ratelen bent, dan ben jij nog de enige die luistert. Na 40 seconden gaat het licht op rood. Stop. Nu stel je hem/haar een vraag.

Inzicht
Behalve het stoplichtmodel zegt Goulston ook dat je moet nagaan of je je frustraties te veel opkropt. Misschien heb je lang je mond moeten houden tot je iemand hebt gevonden die nu eens naar jou wil luisteren. Of misschien vind je dat je aandacht verdient. Doorratelen werkt echter averechts, en je loopt het risico gemeden te worden zodra je je zorgen wil uiten.

Bron: Harvard Business Review
Foto: Sharon Mollerus/Flickr CC BY 2.0

Lees ook:Indruk maken met lichaamstaal
Lees ook:Wat te doen tijdens de donkere dagen
Lees ook:Daar komt de smartwatch uit de mouw
Lees ook:Voorkom social jetlag op maandagochtend
Lees ook:Onthoud namen sneller met deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.