Weet je zeker dat je bestanden hebt gewist?

Foto: Sh4rp_i/Flickr CC

Foto: Sh4rp_i/Flickr CC

Weet je zeker dat je een bestand voor altijd hebt verwijderd? Je kan het weliswaar niet meer zien, maar het staat nog steeds op je computer.

Bestanden weggooien in de prullenmand van je computer en daarna die prullenmand legen, betekent nog niet dat die bestanden écht gewist zijn. Als je je oude computer wilt wegdoen, bedenk dan goed dat de volgende eigenaar met een simpele tool al je gewiste bestanden weer tevoorschijn kan halen.

Door de prullenmand te legen verwijder je alleen het pad naar het weg te gooien bestand. Om er zeker van te zijn dat je documenten en afbeeldingen onherstelbaar wist, moet je ze overschrijven.Er zijn tools die je daarbij helpen.

Op een Mac kan dat door middel van secure empty trash oftewel veilig prullenmand legen. Hiermee maak je schijfruimte vrij. Overschrijven duurt wel vele malen langer dan de gewone prullenmand. FileShredder voor Mac is een betaalde applicatie die de prullenmand overslaat. Er is ook freeware beschikbaar, zoals Eraser en CCleaner (beide voor Windows), waarmee je specifieke bestanden kunt overschrijven.

Vergeet niet: als het overschreven is, is het écht weg.

Lees ook:Pas op voor de rtf-hack
Lees ook:Nieuwste bedreiging voor USB-sticks
Lees ook:Deze app voor iPad en iPhone is écht handig
Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Hoe je je laptop tegen dieven beschermt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.