Druk je dierbaarste foto’s af voor het te laat is

Foto: Cynthia Closkey/Flickr CC

Foto: Cynthia Closkey/Flickr CC

Wat gebeurt er met onze foto’s als we ze op het internet, in de cloud of op cd’s achterlaten? Er komt een dag dat we er niet bij kunnen en ons persoonlijk archief verloren gaat.

Oude (liefdes)brieven, Boomerang-kaarten en foto’s hebben de meesten van ons nog. Ze zijn bewaard gebleven, meestal in een opbergdoos. Op de oude foto’s staat een schat aan informatie over de kleding we droegen en hoe onze omgeving er in die tijd uitzag.

We maken al meer dan vijftien jaar een overvloed aan digitale foto’s. En ze staan overal, in onze oude en nieuwe telefoons, in oude en nieuwe computers, op een usb-stick, op een gebrande cd, in Dropbox en op Facebook, Flickr en Instagram.

Als je ze niet hebt afgedrukt via een (online) fotoafdrukservice, ontbreken deze foto’s straks in die opbergdoos. Er ontstaat een hiaat in je archief. En dat is jammer, ook al denk je nu nog van niet.

Er komt namelijk een moment dat de gegevensdrager verouderd raakt. Dat zegt Google-baas Vint Cerf. Hij is bang dat we geen fatsoenlijk historisch archief voor het nageslacht achterlaten. Het is al gebeurd met de informatie op floppydisk, diskette en de cd-rom. Misschien speelt dit probleem al met je vijftien jaar oude digitale foto’s die opgesloten zitten in een oude computer. Wat er nu aan data in de cloud wordt opgeslagen, kan door een systeemfout of een cyberattack verloren gaan.

Kortom, je kan niet meer bij je foto’s komen. Ook je familie en kinderen niet. Er bestaat geen informatie over jou en je vrienden, over hoe je je kleedde en hoe je omgeving eruitzag in het digitale tijdperk.

Begin dus tijdig met je fotoarchief af te drukken en vakantiefotoboeken te maken. Print de onvergetelijke e-mailcorrespondentie met vrienden en familie. En de video’s? Zet die over op USB-stick of externe harddrive.

Lees ook:Een USB-stick voor iPads
Lees ook:Nieuwste bedreiging voor USB-sticks
Lees ook:Bestrijd de zondagavond blues
Lees ook:Technologie veroorzaakt slecht geheugen
Lees ook:8 problemen met crm pakketten (en de oplossing)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.