Google-bussen doorn in het oog van activisten

Evan Blaser/Flickr

Evan Blaser/Flickr

Met meer geld komen meer problemen. Dat ondervinden rijke bedrijven als Facebook en Google. Werknemers krijgen als secundaire arbeidsvoorwaarde privévervoer tussen San Francisco en Sillicon Valley. Dat zit de andere San Franciscanen al een tijdje dwars maar nu heeft een bond een proces tegen de gemeente aangespannen.

De gemeente van San Francisco wordt aangeklaagd wegens het overtreden van haar eigen wet en regelgeving door deze rijke bedrijven te faciliteren. De zaak is aangespannen door de Coalition for Fair, Legal and Enviromental Transit.

De bedrijfsbussen mogen van de gemeente gebruik maken van de openbare bushaltes om hun werknemers op te halen. Volgens een verordening mogen privébussen en andere voertuigen daar helemaal niet stoppen.

En, hoewel carpooling beter voor het milieu is dan individueel woon-werkverkeer, zou het bedrijfsvervoer volgens deze bond ook een specifieke milieuwet hebben overtreden. De CO2-uitstoot van deze bussen zou niet van tevoren zijn getest. Het gaat om meer dan 350 bedrijfsbussen die in de streek rijden.

Deze bussen krijgen als het ware een VIP-behandeling van de gemeente terwijl openbaar (streek)vervoer wél eerst aan de nodige milieueisen moet voldoen.

Ondertussen is er een hetze ontstaan tegen medewerkers van Google, Facebook en Apple. Hun bussen worden vrijwel dagelijks belaagd door demonstranten die hen liever zien gaan dan komen.

San Francisco is een dure stad, misschien wel de duurste stad van de Verenigde Staten. En dat komt door al die winstgevende bedrijven in de buurt. Huurprijzen zijn zo hoog geworden dat veel jongeren en mensen met een bescheiden inkomen genoodzaakt zijn hun geliefde stad te verlaten. De werknemers die zo’n hoge huur wel kunnen betalen, werken – hoe kan het ook anders – voor Google, Facebook en Apple. Hun maandsalaris is het dubbele van de gemiddelde inwoner.

Bovendien moeten inwoners die niet bij Google en dergelijke werken, twee dollar per rit betalen aangezien hun werkgevers geen reisvergoeding bieden. Afgunst is dus de voornaamste reden dat deze medewerkers belaagd worden.

 

Lees ook:Meeste aanbod Airbnb in New York illegaal
Lees ook:Je eicellen laten invriezen en de baas betaalt
Lees ook:Zitten we écht te wachten op een zakelijke Facebook?
Lees ook:Zo raadpleeg je Google Maps zonder netwerkverbinding
Lees ook:Postmates, de on-demand koerier voor de plaatselijke ondernemer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.