Wat zijn de nadelen van een kantoortuin?

imagerymajestic/freedigitalphotos.net

imagerymajestic/freedigitalphotos.net

Hoe is het om van een afsluitbare kantoorkamer naar een kantoortuin te gaan? Werken in een kantoortuin heeft zijn voordelen als je in teamverband werkt. Je hoort waar de ander aan werkt en je kan snel met elkaar schakelen. Maar zijn er ook nadelen en wegen die zwaarder?

FastCompany vroeg aan haar lezers wat zij het ergst vonden aan werken in een kantoortuin. De redactie kreeg talloze openhartige reacties. Hier volgen veelvoorkomende en herkenbare klachten over kantoortuinen.

- Het is lawaaierig. Collega’s die door elkaar heen praten. Telefoons die overgaan. Iemand die een zakelijk telefoongesprek voert. Een zakelijke video die op de computer wordt afgespeeld. Het is allemaal ruis die niets met jouw werk te maken heeft.

- Je wordt voortdurend gestoord door andere collega’s. Je bent toegankelijker en wordt begroet door iedereen die voorbijloopt. Of ze komen bij je zitten als je toevallig oogcontact maakt.

- Je hebt geen privacy. Wil je een privételefoontje plegen, dan moet je naar het trappenhuis om te voorkomen dat iedereen alles weet over je moeders zere been dat weer opspeelt.  Tijd voor jezelf heb je pas als je buiten in je eentje een wandeling maakt.

-  Als je niet wilt praten omdat je je wilt concentreren, ben je oncollegiaal. Omdat je iedereen te woord moet staan ben je zelf minder productief.

- Iedereen kan meekijken op je computerscherm. Persoonlijke e-mails kunnen vanaf een afstand gelezen worden. En het lijkt wel of iedereen commentaar moet geven op de titel van je powerpointpresentatie.

- Ook klagen velen over de geur van eten. Vooral als iemand een warme maaltijd aan zijn bureau eet, is dat achterin de zaal goed te ruiken. Eigenlijk moet je daar strenge afspraken over maken zodat niemand met een Pad Thai binnenkomt. Ook fruitschillen die in de prullenbakken worden weggegooid in plaats van in de keukenafvalbak, kunnen veel stankoverlast veroorzaken.
Bij een oude werkgever gooide ik samen met mijn team onze oude thee in de plantenbak. De rest van de zaal had veel last van ons omdat ons hoekje altijd stonk naar scheten. We beschuldigden elkaar totdat de plantenverzorger ontdekte wat we gedaan hadden. De potgrond was verrot geraakt door de thee.

- De beste plekken zijn snel vergeven. Wil je niet naast de toiletten of de ingang zitten, dan moet je vroeg op kantoor komen.

- De belangrijkste klacht is dat je geen controle hebt over je werkplek. De ruis, de geur, de temperatuur. Je kunt niet alles zelf bepalen. Je kan geen persoonlijke accenten aanbrengen tenzij je ze in je kluisje kan terugstoppen. Dat geeft veel mensen een machteloos gevoel. Je voelt je net een nomade, geen vaste werknemer.

Lees ook:De valkuil van een kantoortuin
Lees ook:Thee is beter dan water
Lees ook:Kantoorpolitiek vind je overal
Lees ook:Verband tussen kantoortuinen en hoog ziekteverzuim
Lees ook:Comfortabel werken doe je in een worklounge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.