Weinig begrip voor vaderschapsverlof

Keith Allison/Flickr

Keith Allison/Flickr

Een man die zware kritiek van andere mannen krijgt omdat hij een paar dagen verlof nam om bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn. Het klinkt ongelofelijk, maar er is bewijs dat er nog steeds Neanderthalers op aarde rondlopen.

Dit is de Amerikaanse honkballer Daniel Murphy van The New York Mets en speler in de  Major League Baseball, de hoogste divisie in het betaald honkbal. In zijn contract staat dat hij drie dagen vaderschapsverlof mag opnemen. Zijn verlof nam hij op om bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn. Alleen heeft hij daarvoor twee wedstrijden moeten missen. En dat werd hem niet in dank afgenomen. Mannelijke sportverslaggevers en Mets-supporters uitten hun onbegrip.

“Als je in de Major League speelt, dan kun je toch een kraamverpleegster betalen?”, zei verslaggever Mike Francesca. “Wat had hij in het ziekenhuis willen doen, twee dagen lang aan het bed van zijn vrouw zitten?”

Twee andere commentatoren, Craig Carton en Boomer Esiason, waren net zo weinig begripvol. Maar zij gingen nog verder. Wat hen betreft had Murphy en zijn vrouw haar keizersnede vóór het honkbalseizoen moeten plannen. “Hij wordt betaald om te spelen.” Deze mannen krijgen helaas ook nog bijval van mannelijke Mets-supporters, die op Twitter schreven dat mannen überhaupt geen bevallingsverlof horen te nemen. Dat is voor watjes, vinden zij. Murphy zei hierop dat hij geen spijt heeft van zijn beslissing.

De kritiek vloeit gedeeltelijk voort uit het feit dat het in de VS niet overal zo goed geregeld is als bij de Major League. Vaderschapsverlof behoort niet overal tot de secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar de verslaggevers hebben ook een ouderwetse gedachte die nog bij veel mannen in de VS heerst. Kennelijk ben je geen echte man als je er voor je vrouw en je pasgeboren kind wilt zijn. Bovendien werk gaat altijd voor gezin.

Gelukkig spraken veel andere Amerikanen hun verbazing over de verslaggevers uit. Van alle kanten werden de drie Neanderthalers door luisteraars en kijkers dusdanig bekritiseerd dat een van de drie zijn excuses heeft aangeboden. CNN-journalist Josh Levs is een van die verontwaardigde Amerikanen. Hij legde in een open brief haarfijn aan de verslaggevers uit wie hier de échte man is. Wat een held.

Lees ook:Vaders meer verlof, mantelzorg uitgebreid
Lees ook:Secretaresse spant proces aan tegen Engelse voetbalbond
Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Huur een knappe bediende voor een dag
Lees ook:Als vrouwen mannen zouden naroepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.