Zo krijg je dat vervloekte liedje uit je hoofd

Volgens een wetenschappelijk onderzoek helpt kauwgom je hersenen af te leiden als je de hele dag dat irritante popliedje van Taylor Swift blijft neuriën.

Je loopt op kantoor door de gangen en fluit of neuriet een liedje. Dat liedje had je vanochtend waarschijnlijk op de radio gehoord. Terwijl je achter je bureau gaat zitten, begin je datzelfde liedje weer te neuriën. En nu heb je hem de hele dag in je hoofd. Nu is het niet leuk meer. Nu is het irritant.

Je vervloekt Taylor Swift, je vervloekt Carly Rae Jepsen. Je kent niet eens het hele lied, meestal alleen het refrein en daarna neurie je het stukje dat erna volgt. Daar erger je je misschien ook al aan, dat je de volledige songtekst niet kent. Hoe kom je er vanaf?

De Universiteit van Reading in Groot Brittannië heeft onderzoek gedaan naar die muzikale oorwurmen en hoe je daar vanaf komt. Vierenveertig studenten deden mee aan drie verschillende experimenten. De deelnemers moesten naar pakkende liedjes luisteren en ze vervolgens weer vergeten.

Uit alle drie de experimenten blijkt dat kauwgom kauwen de articulatorisch-motorische programmering onderbreekt. Kauwen belemmert in feite het deel van je hersenen dat een lied probeert te herhalen. Bij de deelnemers heeft het geholpen het vastzittend liedje uit hun hoofd te krijgen. Deze methode garandeert het onderbreken van muzikale oorwurmen niet bij iedereen maar is in ieder geval het proberen waard.

Toch, als je er echt vanaf wilt zijn, moet je maar niet zo veel van muziek houden.

Foto: Joe Szilagyi/Flickr CC BY-SA 2.0

Lees ook:De eerste werkdag van het jaar: kussen of wegblijven?
Lees ook:Voorkeurshand bepaalt alledaagse keuzes
Lees ook:Vergeet vrijdag de zonsverduistering niet
Lees ook:Sta gezond op met deze nieuwe rituelen
Lees ook:Online beslissingen maken met Loomio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.